Naar bed met Ed

De TROS scoort moeiteloos door met warmbloedige, Hollandse hoempapa op die momenten dat Nederland 2 héél even geen WK-voetbal uitzendt....

Wim de Jong

Met onder anderen Rinus Michels en Hans Boskamp in een Oranje-adaptatie van het duet uit de Parelvissers, André Hazes toen hij nog gewoon op een vaatje per dag stond, en de wel zéér norse snufferd van Ed de Goey wanneer hij ergens in de jaren negentig op tv door de dames van Mrs Einstein wordt toegezongen met het wiegeliedje:

‘Als de shirtjes uitgaan na de wedstrijd

en het loopt zo’n beetje richting bedtijd

is onze tijd gekomen

om te dromen.’

Vier paar keepershandschoenen leken De Goey nog niet genoeg om dit erotische stiftje uit zijn doel te kunnen weren. Enfin, bij nummer 20 op de hitlijst met tegenzin toch naar Nederland 1 verkast. Want daar deed Maartje van Weegen, gekleed in een veel te luchtig boodschappennetje, in de stromende regen verslag van het staatsbezoek van Hare Majesteit aan België. Met ons andere Oranje gaat het daar helaas even niet zo lekker. Blijkt een beetje een beteuterde bedoening, althans in publicitair opzicht. De Vlamingen vinden hun ‘royals’, zoals ze dat in dialect noemen, veel spontaner, en kwamen daar gisteren bij de NOS ook op on-Belgische wijze spontaan voor uit. Publiek was er dinsdag en woensdag in Vlaanderen overigens nauwelijks langs de dranghekken, en ook Máxima was snel pleite: op weg naar Frankfurt. Net even wat leuker uiteraard. ‘Ze is voor óns’, tandenklapperde Maartje, om de hele uitzending goed te maken, vanonder de paraplu te Brussel.

De wedstrijd zelf op het ZDF bekeken. Wat de Belgen aan Oranjegevoel ontberen, moesten onze andere buren de Duitsers toch grondig kunnen compenseren. Het ZDF voorspelde kort voor het duel inderdaad een ‘riesengroBe Partie’ met ons in de hoofdrol, en de commentator hield het geloof daarin lang vol, totdat stukje bij beetje wel duidelijk werd dat we dat we die belofte nauwelijks konden waarmaken. Niet gewanhoopt, we zetten onze tv-kaarten wat dat betreft de komende dagen gewoon keihard in op de BBC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden