Na ruim een halve eeuw krijgt To Kill a Mockingbird een vervolg

Een grote verrassing in literatuurland: het vervolg van het met een Pullitzerprijs bekroonde boek To Kill a Mockingbird (vertaald in het Nederlands als Spaar de Spotvogel) ligt vanaf 14 juli in de winkels. Dat maakte de Amerikaanse uitgever Harper vandaag bekend.

Harper Lee. Beeld getty
Harper Lee.Beeld getty

Het boek verschijnt ruim een halve eeuw na de publicatie van To Kill a Mockingbird. Het werk heeft de titel Go Set a Watchman, telt 304 pagina's en krijgt een eerste oplage van twee miljoen exemplaren.

Go Set a Watchman is pas het tweede boek in het oeuvre van de inmiddels 88-jarige Amerikaanse schrijfster Harper Lee en is een vervolg op de gebeurtenissen in To Kill a Mockingbird.

To Kill a Mockingbird, gepubliceerd in 1960, is een van de populairste boeken uit de Amerikaanse literatuur. Wereldwijd werden er meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek speelt zich af in een fictief boerendorp in Alabama en wordt verteld vanuit de ik-persoon door een meisje genaamd Scout. Het boek bevat autobiografische elementen uit het leven van Harper Lee, die ook opgroeide in een klein dorp in Alabama. In het dorp is racisme aan de orde van de dag, waartegen de vader van het meisje, een advocaat, strijdt. Harper Lee kreeg in 1961 de Pullitzerprijs voor de literatuur voor het boek en in 1962 volgde een Oscarwinnende film.

De kaft van To Kill a Mockingbird. Beeld .
De kaft van To Kill a Mockingbird.Beeld .

Teruggevonden

In een verklaring via haar uitgever legt Lee uit dat ze haar tweede boek eerder schreef dan haar eerste gepubliceerde werk. 'In het midden van de jaren vijftig had ik het boek al af', zegt ze over Go Set a Watchman. 'Het was mijn eerste boek en ik vond het een aardige poging. Een redacteur die het las was gegrepen door de flashbacks van Scout uit haar kindertijd. Hij overtuigde me vervolgens een boek te schrijven vanuit het oogpunt van de jonge Scout. Ik was net begonnen met schrijven en deed wat me werd verteld.'

Dat boek werd To Kill a Mockingbird. Go Set a Watchman bleef op de plank liggen. Later hoorde ze tot haar eigen verbazing dat een vriendin het manuscript van dat boek had teruggevonden. Lee: 'Na veel nadenken en twijfelen, deelde ik het met een handjevol mensen die ik vertrouwde en ik was blij verrast te horen dat zij het de moeite waard vonden om te publiceren.'

In Go Set a Watchman is Scout een volwassen vrouw en keert ze vanuit haar woonplaats New York terug naar haar vader en het boerendorp waar ze haar jeugd doorbracht. Het boek speelt zich af in het midden van de jaren vijftig, twintig jaar na de gebeurtenissen in To Kill a Mockingbird. Volgens de uitgever zal het boek worden gepubliceerd zoals het ruim zestig jaar geleden is opgeschreven, zonder revisies.

Harper Lee in 1963. Beeld ap
Harper Lee in 1963.Beeld ap

Mediaschuw

Het is niet te verwachten dat Lee vanwege de publicatie van haar tweede boek de komende tijd haar nieuwste werk volop in de media zal toelichten. De Amerikaanse sprak zelden met de pers in haar leven en zal dat nu ook waarschijnlijk niet doen. Er zijn namelijk geen publiciteitsactiviteiten gepland rond Go Set a Watchman.

De uitgever gaat het boek daarom in ieder geval wel volop promoten, getuige een persbericht: 'Het bestaan van Go Set a Watchman was onbekend tot recent en haar ontdekking is een bijzonder cadeau voor alle lezers en fans van To Kill a Mockingbird', schrijft Harper.

Harper Lee in 2007. Beeld ap
Harper Lee in 2007.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden