Na 'News of the World' zijn de Britse tabloids keurige krantjes geworden

Sinds de teloorgang van News of the World, en uit angst voor strengere regels, gedragen de Britse tabloids zich verantwoordelijker.

Een man leest de laatste editie van News of the World, in juli vorig jaar. © REUTERS

DANNII MINOGUE ZWANGER! Deze primeur over de aantrekkelijke X-Factor-presentatrice stond dit najaar in The Sun noch in één van de andere Engelse tabloids. Daarentegen trakteerde Engelands grootste krant haar miljoenen lezers op een undercoververhaal over leden van de British National Party die een neonazi-festival in Hongarije bezochten.

'De nieuwskeuze is sinds de zomer veranderd,' zo beweert Financial Times-journalist en Fleet Street-kenner John Lloyd. 'Sinds het afluisterschandaal proberen de boulevardkranten te bewijzen dat ze in dienst staan van het maatschappelijk belang. Met een schuin oog houden ze het onderzoek van rechter Brian Leveson naar de pers­ethiek in de gaten.'

Sinds de teloorgang van News of the World als gevolg van het afluisterschandaal zit de schrik er goed in bij de tabloids. Dat geldt met name voor The Sun. De zusterkrant van News of the World heeft zich ontwikkeld tot het enfant terrible van de Britse journalistiek. Grotendeels verantwoordelijk daarvoor was Kelvin MacKenzie, die de krant tussen 1981 en 1994 als een dolle stier leidde. Respect voor privacy was er niet, over het voetbaldrama in Hillsborough verspreidde de krant leugens en na het tot zinken brengen van het Argentijnse oorlogsschip Belgrano kopte het triomfantelijk 'Gotcha!', hebbes. 'De huidige hoofdredacteur is iets voorzichtiger. We leven ook in een andere wereld,' constateerde MacKenzie, een van Rupert Murdochs trouwste vazallen, tijdens het Leveson-onderzoek.

Wat stoute krant

Zich aansluitend bij de woorden van zijn roemruchte voorganger schilderde hoofdredacteur Dominic Mohan 'zijn' Sun af als een nette, hooguit wat stoute krant die 124 miljoen pond (150 miljoen euro) bijeenbrengt voor oorlogsveteranen, paparazzi verruilt voor potentiële winnaars van de World Press Photo en Buckingham Palace netjes inlicht over gestolen foto's van prins Williams schoonzus Pippa in plaats van deze verspreid over tien pagina's te publiceren. Hoewel ze in volle glorie te bewonderen zijn bij de anatomische les waarop The Sun haar lezers dagelijks trakteert, drukt de krant het woord 'tits' netjes af als 't...'.

Lees de rest van dit verhaal in de Volkskrant van vandaag
.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.