Review

Na Hamlet rest slechts De Appels rijke verleden

Hamlet is een passend adieu als laatste voorstelling na 45 jaar Toneelgroep De Appel. De Appel gaat er niet uit met een knal, maar grijpt terug op het rijke verleden.

De Appel gaat er niet uit met een knal, maar met een beproefd recept: Hamlet.Beeld Leo van Velzen

Hamlet is de allerlaatste voorstelling van Toneelgroep De Appel. Na 45 jaar houdt het oudste toneelgezelschap van Nederland op te bestaan. 'Bestaan of niet bestaan', dat is de befaamde vraag waarmee deze Hamlet opent. Na tweeënhalf uur klassiek Appeliaans theater is het antwoord duidelijk. Niet dus.

De keuze voor Shakespeares Hamlet werd gemaakt toen de gemeente de subsidiestop aankondigde. De groep speelde het stuk al eerder in 1988, in regie van Appeloprichter Erik Vos. Dit is een nieuwe voorstelling en een passend adieu.

Hamlet (***), theater.
Door William Shakespeare.
Toneelgroep De Appel.
Regie David Geysen.
12/11, Appeltheater, Scheveningen.
Aldaar t/m 27/11.
Extra voorstellingen: 2,3,16,17,18/12.

Hamlet is de prins van Denemarken die de moord op zijn vader wil oplossen. Het stuk gaat in wezen over de kracht van theater om de werkelijkheid te veranderen. Regie én hoofdrol zijn voor David Geysen, tevergeefs door de groep naar voren geschoven als artistieke spil in een nieuw plan dat het financiële tij diende te keren. Geysen (sinds 2000 lid van het ensemble) is een bokkige, in zwart leer geklede Hamlet, brandend van ambitie, maar niet in staat daarnaar te handelen. Hugo Maerten (Appellid sinds 1980) speelt koning Claudius met zonnebril, Judith Linssen (sinds 1998) is een ongewoon bedaarde Gertrude, Hamlets moeder. Opvallend goed is gastactrice Beaudil Elzenga als de stoere Ophelia.

De Appel gaat er niet uit met een knal. In plaats daarvan grijpt de regie terug op het rijke Appelverleden. Naast vertrouwde ingrediënten als de rafelige kostuums, maskers en geschminkte hoofden, is ook de tribune in de vorm van een halve maan terug, voor het laatst gezien in marathonvoorstelling Herakles (2012). Na deze Hamlet is er alleen nog het verleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden