Na Duits succes verwacht ook Nederlandse piratenpartij politieke doorbraak

De Piratenpartij heeft gisteren zeer goede zaken gedaan met de verkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen. Nu verwacht ook de Nederlandse Piratenpartij dit jaar door te breken in de politiek - wat in 2010 nog mislukte. 'We denken 2 tot 3 zetels te kunnen halen', zegt de woordvoerder van de Nederlandse piratenpartij Dirk Poot.

Aanhangers van de Duitse piratenpartij vieren feest na de overwinning in NWR. Beeld reuters

De piraten hebben het momentum. '2012 is internationaal het jaar dat veel mensen zich realiseren hoe belangrijk internetvrijheid is. Dat zag je met de Amerikaanse opstand tegen de strenge internetwetgeving onder de noemer SOPA en in Europa tegen ACTA. Als dit soort wetten nu niet worden tegengegaan, is het echt te laat en wordt internet een gesloten bastion.'

In Duitsland leefde dit sentiment en de Duitse piratenpartij bestormde de politiek. In Noord-Rijnland-Westfalen, de grootste deelstaat en de deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland, won de partij 7 procent van de stemmen. Ook in andere landen, waaronder Oostenrijk, Tsjechië en Zweden hebben partijen van de piratenbeweging afgelopen tijd voet aan de grond gekregen in het politieke landschap.

De beweging van Piraten ontstond in Zweden, naar aanleiding van de sluiting van de downloadsite The Pirate Bay. Vijf jaar later is de kwestie nog steeds actueel: in Nederland oordeelde de rechter dat na Ziggo en XS4ALL ook UPC, KPN, T-Mobile en Tele2 de populaire maar omstreden downloadsite moeten blokkeren. Volgens de Piratenpartij schendt dit de internetvrijheid.

Kroegmeetings
De Piratenpartij gaat de komende maanden met kroegmeetings hun verkiezingsprogramma aan de man brengen. Een uitgebreid program is dit niet, en de versie voor 2012 is ook nog niet klaar, maar het komt erop neer dat de partij internetvrijheid wil garanderen en een verbod op downloaden tegen wil gaan. Ook wil de partij privacy op internet waarborgen. Volgens Poot zit er tevens een groot gat in de vorige week aangenomen netneutraliteitswet, die de partij, mits verkozen, zal proberen te dichten.

Twee jaar geleden was de kritiek nog dat de partij geen visie over andere problemen had. Dit jaar proberen ze hier naar Duits voorbeeld verandering in te brengen. Over hypotheekrenteaftrek en andere politieke kwesties zal de partij werken met een systeem van permanente ledeninspraak. Poot: 'Zo kunnen we ons partijprogramma aanpassen op de huidige situatie. Een in cement gegoten verkiezingsprogramma is vaak na een jaar alweer achterhaald.'

Of Nederland net als Duitsland klaar is voor een Piratenpartij, dat moeten de verkiezingen op 12 september uitwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden