De gidsLuisterboeken

Na drie minuten luisteren naar Anna Nooshin weet ik hoe de apocalyps klinkt

null Beeld Sabine van Wechem
Beeld Sabine van Wechem

Het is nog akelig stil rond de Nobelprijswinnaar van dit jaar. Maar alternatieven zijn er genoeg.

Wie won twee jaar geleden jaar de Nobelprijs voor Literatuur? Nee, laat die telefoon maar even liggen, gewoon uit het blote hoofd graag. Onder de snelste vijf roepers verloot ik een luisterboek van de schrijfster. Voilà, dat was hint nummer één, hint nummer twee is dat ze hem een jaar te laat kreeg, en nu zal er inmiddels in een paar huiskamers wel ‘Olga’ zijn geroepen. Olga Tokarczuk kreeg de Nobelprijs 2018, maar pas in 2019 vanwege het enorme #MeToo-schandaal rond Jean-Claude Arnault, de echtgenoot van dichter en ex-Academie-lid Katarina Frostenson, die zeker achttien vrouwen seksueel zou hebben misbruikt.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken, Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.

Ik zocht natuurlijk eerst naar voorgelezen werk van de Nobelprijswinnaar van dit jaar, de Amerikaanse dichter Louise Glück, maar daar is het nog een jaar te vroeg voor, denk ik. Zeker in het Nederlandse taalgebied, maar ook overzees (bij Audible) is het akelig stil.

Tokarczuk, dus. Van haar is namelijk net Jaag je ploeg over de botten van de doden (uit het Pools vertaald door Charlotte Pothuizen en Dirk Zijlstra) voorgelezen. Alleen al voor deze titel, een eenregelig gedicht, zou je een Nobelprijs moeten krijgen. Voor literatuur, niet voor de vrede natuurlijk. Voorlezer is Marijke Beversluis, dramaturg en actrice. Mooie stem, vrijwel naturel, die zowel helder hoog als warm laag kan. Zo is het prettig de ploeg over de botten van de doden te jagen.

null Beeld De Geus
Beeld De Geus

Laten we dan nu de ploeg over de akkers van de influencers jagen, want ik weet niet hoe het u verging, maar van al die invloedrijken die onlangs over de schermen trokken, kende ik er precies één. Het zal niet lang meer duren voor een influencer de Nobelprijs voor Literatuur wint, dus we moeten aan de bak. Gelukkig is daar Anna Nooshin, die een vijfdelige Storytel Original schreef en voorlas, getiteld Het einde.

Je zou het niet verwachten van iemand met één miljoen volgers op Instagram, maar ze heeft geen vrolijk verhaal voor ons in petto. Nooshin neemt ons namelijk mee naar het einde der tijden. En, ik doe het liever niet, maar Storytel doet dit zichzelf aan in de begeleidende tekst: ‘Het is een normale dag zoals alle andere. Je staat op, doet de gordijnen open en… het is geen normale dag, het is de apocalyps.’

Nu heb je me, ik ga luisteren. Altijd al eens willen horen hoe de apocalyps klinkt. Na drie minuten luisteren denk ik dat de apocalyps precies zo klinkt, als een influencer die me vertelt dat ‘bezig zijn met het einde iets is van alle tijden, niet per se iets nieuws, of iets waar we sinds het internettijdperk meer mee bezig zijn, ik denk dat als je kijkt naar het begin van de mensheid dat iedere groep zich wel bezig heeft gehouden met een bepaald einde, of je nou denkt aan de Maya’s, of de Azteken, Jehova’s getuigen, Vikingen, noem het maar op.’ Ik zou zeggen, noem het maar niet op. Einde.

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

O nee, toch niet. Een stukje dat begint met Nobelprijswinnaars kan alleen maar eindigen met de man die hem nooit kreeg. Harry Mulisch – op 30 oktober is het precies tien jaar geleden dat hij overleed – was een van de Grote Drie naar wie Onno Blom onlangs nog sterke heimwee voelde. Reve, Hermans en Mulisch, de influencers van de naoorlogse jaren, spelen tegenwoordig geen rol van betekenis meer. Toch heeft De Bezige Bij het dappere besluit genomen Mulisch’ magnum opus 28 jaar na verschijnen te laten voorlezen. Aanstaande donderdag verschijnt De ontdekking van de hemel met Gijs Scholten van Aschat als voorlezer. Snel luisteren allemaal, voordat de vier influencers van de apocalyps eraan komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden