NieuwsKunstprijs

Na de vakjury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs kiest ook het publiek voor Funda Gül Özcan

Funda Gül Özcan is de Volkskrant Beeldende Kunst publieksfavoriet van 2019. De 35-jarige kunstenaar kreeg de meeste van de bijna 1.500 stemmen die in het Stedelijk Museum Schiedam werden uitgebracht door bezoekers.

Werk van Funda Gül Özcan. Beeld
Werk van Funda Gül Özcan.

Gül Özcan eindigde voor Neo Matloga en Lonneke van der Palen, de twee andere kunstenaars die voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs waren genomineerd.

Gül Özcan werd in april ook al door de vakjury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs tot winnaar uitgeroepen. Ze maakt kunst die volgens de jury ‘manoeuvreert tussen sterke verontrusting en grote vrolijkheid’. De Volkskrantprijs is een talentprijs voor kunstenaars onder de 36 jaar en bestaat sinds 2006. De verkiezing van de beste kunstenaar gaat gepaard met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam, nog te zien tot en met 16 juni.

Werk van Funda Gül Özcan. Beeld Pauline Niks
Werk van Funda Gül Özcan.Beeld Pauline Niks

Bezoekers van de tentoonstelling konden niet alleen zelf hun stem uitbrengen voor de publieksprijs; ze mochten ook een commentaar geven op het werk van hun favoriet. ‘De combinatie van bewegend beeld, holografie en illusie in een kijkdoos van objecten is formidabel’, zo schreef een bezoeker over de winnende kunstenaar. ‘Fantasie, beweging, kleur in één chaotische en onvoorspelbare wereld. Ik wil er in’, was het commentaar van een ander. En de 3-jarige Otte liet noteren: ‘Deze vindt Otte het allerleukst, regenboog en bliksem en verf en eigenlijk allemaal leuk.’

Werk van Funda Gül Özcan. Beeld Pauline Niks
Werk van Funda Gül Özcan.Beeld Pauline Niks

De publiekswinnaar ontvangt 2.500 euro. De juryprijs gaat gepaard met een bedrag van 20 duizend euro, voor de helft beschikbaar gesteld door de Rabobank. De andere helft komt van het Jaap Harten Fonds en is bestemd voor een boekpublicatie door de kunstenaar. In de geschiedenis van de prijs is het twee keer eerder voorgekomen dat de jurywinnaar ook de favoriet is van het publiek. Vorig jaar was het Anne Geene die beide prijzen won.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt georganiseerd in samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam, AVROTROS, Stichting Stokroos en het Jaap Harten Fonds.

Nooit meer hetzelfde naar een vitrine vol fossielen kijken
De Duitse Funda Gül Özcan richt vitrines in, soms zaalgroot, met hyperkleurige botsautootjes, plastic palmboompjes en flikkerend neonlicht. In deze video legt ze uit waar haar fascinatie met vitrines vandaan komt.

Lees ook

Funda Gül Özcan is niet zomaar een ambachtsvrouw maar een natuurtalent, een kunstenaar. We spreken haar, en ook de professional uit de kunstwereld die haar voordroeg voor de prijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden