Na 32 jaar dreigt het doek te vallen voor iconisch tekenprogramma Paint

Toen Microsoft vorig jaar met Paint 3D kwam, waren de voortekenen voor Paint al niet al te gunstig. Dit najaar dreigt het oersimpele en stokoude tekenprogramma de nek te worden omgedraaid. Of is er nog hoop en zal Paint zichzelf overleven, zoals eerder Patience ook deed?

Beeld de Volkskrant

Paint zag het levenslicht in 1985, bij de eerste versie van Windows van Microsoft (Windows 1.0). Feitelijk is het oersimpele tekenprogrammaatje in al die decennia nauwelijks veranderd. Voor grote groepen mensen is de gebruiksvriendelijkheid en simpelheid ook altijd het aantrekkelijke van Paint geweest, in contrast met de complexe (en dure) alternatieven zoals Photoshop.

Maar naar mate de jaren begonnen te tellen voor Paint, werd het programma steeds meer een cultprogramma. Een relict uit voorbije jaren, toen in elk huishouden nog een typemachine stond en niemand op internet zat. Paint werd de laatste jaren zo het ultiem ironische tekenprogramma: kijk mij eens bibberige Paint-producties verspreiden in het vigerende tijdperk van instant-hipheid die via alle filter-apps binnen handbereik is.

'Verouderd'

Vorig jaar kondigde Microsoft al Paint 3D aan, dat behalve de naam in weinig op zijn beroemde voorganger lijkt. In de huidige Windows 10-versie (de zogenoemde Creators Update) bestaan beide Paints broederlijk naast elkaar. Met de nieuwe variant kunnen 3D-objecten getekend worden, bijvoorbeeld om als ontwerp voor 3D-printers te dienen. Een andere toepassing is de zogenoemde mixed reality. In een volgende Windows-versie moeten 3D-objecten zich ook op het beeldscherm moeten kunnen mengen met voorwerpen uit de echte wereld.

Ergens dit najaar brengt de softwarefabrikant een nieuwe grote update uit van Windows 10. Hier zullen nieuwe onderdelen inzitten zoals bovengenoemde mixed reality, en zullen andere verdwijnen. Hoog op de nominatielijst staat Paint. Achter het programma staat in ieder geval sinds deze week de aanduiding die zijn gebruikers er al veel langer op plakken, maar die nu officieel is: 'verouderd'.

Dit betekent dat Microsoft het programma niet verder zal doorontwikkelen en dat het vermoedelijk zal verdwijnen. Het is echter nog niet duidelijk of dit al in de aanstaande grote Windows-update het geval zal zijn, zodat Paint wordt bijgezet in het Microsoft-kerkhof waar ook de pratende paperclip Clippy ligt. Voor de nostalgisch ingestelde liefhebber is er nog een sprankje hoop: het eveneens stokoude Patience zit tegenwoordig weer standaard in Windows. Of misschien blijft er in Paint 3D nog wel een hoekje nostalgisch Paint over, zoals nu ook nog het geval is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden