Na 22 jaar verschijnt Love Baby Love van Rex opnieuw - precies op Valentijnsdag

Na 22 jaar verschijnt op Valentijnsdag 'speld in de pophooiberg' Love Baby Love van Rex opnieuw, op handgenummerd vinyl. Maar zanger en gitarist Richard Janssen denkt er niet aan te herintreden in de popmuziek.

Menno Pot
Richard Janssen: 'Het kan raar lopen. Leuk dat er belangstelling is.' Beeld Daniel Cohen
Richard Janssen: 'Het kan raar lopen. Leuk dat er belangstelling is.'Beeld Daniel Cohen

Toen Richard Janssen in 1996 het album Love Baby Love uitbracht onder de naam Rex (eigen beheer, duizend cd'tjes) kon niemand vermoeden dat het zijn laatste popalbum zou zijn.

Janssen was een prominente figuur in de Nederlandse popscene en succesvol frontman van de prachtige gitaarband Fatal Flowers (1984-1990). Daarna volgden twee albums met de band Shine (1993-1995). Een muziekdier, die Janssen. Die zou vast wel platen blijven maken.

Speld in een hooiberg

Niet dus. Hij speelde even in de begeleidingsband van Ellen ten Damme, de 'Flowers' deden eenmalig een paar liedjes bij de verschijning van een verzamel-cd (2002) en wie héél goed oplette, kreeg nog mee dat Janssen zich toelegde op het theater: Toneelgroep Amsterdam, Theatergroep Alaska, muziek, decorbouw. Daarna leek hij volledig van de radar te zijn verdwenen.

Nu treffen we hem in het Amsterdamse café Thijssen: 56 jaar oud inmiddels, maar eigenlijk geen spat veranderd. Het warrige zwarte haar is nog hetzelfde, de bruine ogen evenzeer. Nog altijd die kop, die meteen verraadt dat zijn biologische vader een Spanjaard was.

Aanleiding: het onafhankelijke platenlabeltje BirdFish geeft Love Baby Love opnieuw uit, op vinyl in een oplage van vijfhonderd genummerde exemplaren, de Rex-plaat die zelfs in 1996 bijna iedereen ontging en al snel onvindbaar was. Nooit online verschenen, als tweedehands cd een speld in de pophooiberg.

'De laatste laatste jaren woon ik vooral in Berlijn, waar ik in het theater werk', zegt Janssen. 'Iets meer dan een jaar geleden heb ik een hartaanval gehad. Dat was heftig, maar het gaat me goed. En nu zit ik ineens weer hier, omdat mijn Rex-plaat opnieuw uitkomt. Het kan raar lopen. Leuk dat er belangstelling is.'

Hij ruimt terloops een misverstand uit de weg: twintig jaar geleden hadden velen de indruk dat Janssen de popmuziek gedesillusioneerd de rug toekeerde wegens afnemend succes. De 'Flowers' werden wegbezuinigd door platenmaatschappij Warner, die besloot dat de internationale filialen (dus ook het Nederlandse) geen 'lokale' artiesten meer mochten uitbrengen. Exit Fatal Flowers. Shine maakte twee mooie platen, maar verkocht minder. Rex leek een stuiptrekking.

'Toch was dat niet zo', zegt hij nu. 'Ik heb juist heel positieve herinneringen aan die Rex-tijd. Mijn relatie was net stukgelopen, dat was vervelend, maar de liedjes maakte ik daarna met heel veel plezier. Het was een hete zomer, ik dook lekker onder in onze koele studio aan de Brouwersgracht. Daar was het een zoete inval. Allerlei bevriende muzikanten speelden mee. Henk Jonkers, J.B. Meijers, Baz Mattie. We hadden veel lol. Het was niet direct de bedoeling om die songs uit te brengen.'

Rex: Love Baby Love. BirdFish (vinyl met downloadcode). Beeld
Rex: Love Baby Love. BirdFish (vinyl met downloadcode).Beeld

Dat gebeurde toch. Janssen liet duizend cd's persen en bestempelde, met hulp van vrienden, drieduizend hartvormige snoepjes: tweeduizend keer 'Love', duizendmaal 'Baby'. Cd'tjes in de hoesjes, drie hartsnoepjes erbij (tweemaal 'Love', eenmaal 'Baby') en ziedaar: Love Baby Love, een prachtige, ontspannen liedjesplaat die nu, 22 jaar na geboorte, een nieuwe kans krijgt om gehoord te worden.

Het initiatief tot heruitgave (op Valentijnsdag) kwam van Robert Muda van Hamel (van het onafhankelijke platenlabel BirdFish) en Phil Tilli, de gitarist die tegenwoordig zelfstandig pr-man is. Zij waren ook in 1996 bij Rex betrokken: Muda als vormgever, Tilli als gitarist in de live-band, die het nog tot Noorderslag 1997 schopte.

Niks zuurheid

Waarom daarna nooit meer een popplaat? 'Het is zo gelopen', zegt Janssen. 'Ik ging in de band van Ellen ten Damme spelen, maar dat beviel me niet; ik vond de sfeer niet prettig. Daarna kwamen Alaska en Toneelgroep Amsterdam en heb ik in het theater altijd voldoende aanbiedingen gekregen, al snel ook in Duitsland. Het is leuk, het is multidisciplinair, ik werk met creatieve mensen en in Duitsland kun je er goed van leven. Van popmuziek is het domweg niet meer gekomen.'

Hij werkte mee aan producties van de Münchner Kammerspiele en is nu bezig voor Berlijnse theatergezelschap Volksbühne. Leuk om weer even terug te zijn in de buurt waar zijn popleven zich afspeelde: het café ligt tussen de toenmalige studio (Brouwersgracht) en zijn woning (Lindengracht) in. 'Bij mij thuis hebben we die snoepjes zitten stempelen.'

Janssen op Spotify

Veel van Richard Janssens platen zijn beschikbaar via Spotify: de eerste drie Fatal Flowers-albums (alleen zwanenzang Pleasure Ground uit 1990 ontbreekt) en ook de Shine-albums Boys (1993) en Modern Popmusic (1995). Love Baby Love van Rex is voorlopig alleen op vinyl (met downloadcode) te koop; een 'digitale' release wordt overwogen.

Niks zuurheid. 'Ik vond eigenlijk alles leuk aan die bandjesjaren: het samen spelen, zelfs de interviews.'

En toch: een terugkeer op de podia hoeven we niet te verwachten. Er wacht werk in Duitsland, in de theaterwereld die zijn habitat is geworden. Hij glimlacht: 'Ik wil geen herintreder in de pop zijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden