Na 17 jaar rampen heeft Terry Gilliam zijn film over Don Quichot voltooid

Ruim zeventien jaar en vele rampen later is het de Britse regisseur Terry Gilliam dan toch gelukt: de opnames voor zijn film The man who killed Don Quixote zijn eindelijk afgerond. 'Don Quichot is een dromer die weigert de grenzen van de werkelijkheid te aanvaarden. Net als wij. Elk weldenkend mens zou het jaren geleden al hebben opgegeven, maar soms trekken de koppigste dromers aan het langste eind', aldus een dolblije Gilliam.

Redactie
Terry Gilliam tijdens de opnames van The man who killed Don Quixote. Beeld AD
Terry Gilliam tijdens de opnames van The man who killed Don Quixote.Beeld AD

Eind vorige maand leek het er nog op dat ook Gilliams vierde poging om Cervantes' literaire meesterwerk over de oude Spaanse edelman Don Quichot, die denkt dat hij een dolende ridder is, te verfilmen op een mislukking zou uitdraaien. Een Franse rechter oordeelde dat de exploitatie of elk ander gebruik van de door Gilliam geschoten beelden niet mocht plaatsvinden zonder de voorafgaande toestemming van Alfama Films.

Maar ja, laten Gilliam en Alfama Films al sinds eind vorig jaar stevig gebrouilleerd zijn waardoor de 76-jarige Brit met een andere producent was doorgegaan met zijn opnames in Portugal en Spanje.

Of dat geschil is opgelost, is vooralsnog onduidelijk. Gilliam toonde op Facebook vooral zijn blijdschap over het voltooien van een project dat al jaren als een trauma in zijn carrière aanvoelde. Al in 2000 maakte Gilliam zijn plannen bekend om een film te maken over Don Quichot. Opmerkelijkst daarbij was zijn wens om Johnny Depp de rol van Sancho Panza, de trouwe metgezel van de dolende ridder, te laten spelen.

Maar al snel ging alles mis wat er mis kon gaan. Op de eerste draaidag overstemden F-16's uit een nabijgelegen Navo-basis de opnames. Een zware storm spoelde vervolgens het filmmateriaal weg. Daarna bleek de kleur van de kliffen veranderd te zijn, waardoor de vorige beelden niet meer te gebruiken waren. De genadeklap was de dubbele hernia die hoofdrolspeler Jean Rochefort, die Don Quichot speelde, opliep. Enkele dagen later blies Gilliam zijn project af.

Documentaire

De opeenvolging van rampen zou menig filmliefhebber twee jaar later in de bioscoop verwonderen. Dankzij de fascinerende documentaire Lost in La Mancha, over wat er allemaal fout liep op de set van Gilliams film.

De Brit gaf echter niet op. In 2008 waagde hij een nieuwe poging. Ditmaal met Robert Duvall als Don Quichot en Johnny Depp als zijn schildknaap. Maar al snel haakte Depp af. Hij gaf de voorkeur aan zijn deelname aan het vierde deel van Pirates of the Carribean en The Lone Ranger. Gilliam wist nog wel Ewan McGregor te overtuigen om Depps plaats in te nemen, maar moest tot zijn verdriet constateren dat vlak voor de opnames zouden beginnen, het geld op bleek te zijn.

Drie jaar geleden probeerde Gilliam het opnieuw. Met Amazon dat de distributierechten wil kopen en John Hurt als hoofdrolspeler. Opnieuw ging het mis. Hurt kreeg pancreaskanker en moest doodziek bedanken. Gilliam werd er naar eigen zeggen moedeloos van.

Portugees klooster

Nu lijkt het dan toch gelukt. 'Na zeventien jaar zijn we eindelijk klaar met het filmen van The Man Who Killed Don Quixote. Ik wil m'n team en iedereen die in dit project geloofde dan ook ontzettend bedanken. Leve Quichot!', schreef Gilliam op zijn Facebook.

De cast van The Man Who Killed Don Quixote bestaat uit Jonathan Pryce, als Don Quichot, Adam Driver, bekend van zijn rol als Kylo Ren in Star Wars: the Force Awakens, en Olga Kurylenko, die te zien was naast Daniel Craig in de Bondfilm Quantum of Solace. In principe zou de film volgend jaar in de bioscopen moeten gaan draaien.

Of het zover komt? Er is nog dat akkefietje tussen Gilliam en Alfama Films. Daarnaast is de Portugese overheid een diepgaand onderzoek begonnen naar mogelijke beschadigingen aan het 12de-eeuwse klooster Convento de Cristo, dat op de Unescolijst staat. Dit zou zijn gebeurd tijdens de opnames van The Man Who Killed Don Quixote. Gilliam ontkent ten stelligste.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden