Na 163 jaar trouwe dienst in India sneuvelt de laatste grote telegramdienst

[Stop] De laatste grote telegramdienst in de wereld is gestopt met het verzenden van telegrammen. Een Indiaas telecombedrijf verzond zondag - na 163 jaar trouwe dienst - het laatste telegram.

Een van de laatste telegrammen wordt verstuurd vanuit het kantoor in Mumbai. Beeld ap

De dood van wat ooit de geijkte manier was om een boodschap over te brengen over een grote afstand, kwam niet onaangekondigd. De telegramdienst leed al jarenlang een miljoenenverlies. Door alomtegenwoordige mobiele telefoons, e-mail, sms en Twitter was de telegram een overbodig en te duur communicatiemiddel verworden.

India was het laatste land ter wereld met nog een relatief grote telegramdienst. In onder andere Nederland bestaat er nog een kleine telegramdienst - voornamelijk om nostalgische redenen.

Afgelegen gebieden
In India was de telegram nog lang populair, om afgelegen gebieden te bereiken, waar mobiele netwerken en internet geen gemeengoed zijn. Het bedrijf BSNL verzond nu nog ongeveer 2 miljoen telegrammen per jaar - op meer dan een miljard inwoners. Op het hoogtepunt in 1985 stuurden Indiërs zo'n 60 miljoen telegrammen. Alle belangrijke levensgebeurtenissen - zoals geboorte en huwelijken - werden via de telegram uitgewisseld.

De telegram werd sinds de 19de eeuw gebruikt in India. In 1850 legden de Britten een netwerk in hun kolonie aan. Ze gebruikten de 'snelle' telegrammen onder meer om opstanden in de kolonie neer te kunnen slaan.

Het eerste telegram ooit werd in 1844 door Samuel Morse in Washington verzonden - over een afstand van 20 kilometer. Ene Ashwani Mishra had de eer om de laatste telegram in India te versturen, na een veiling die 870 euro opleverde.

Mahinder, een man die zegt al 60 jaar bij de telegramdienst in India te werken, kan zijn tranen niet bedwingen bij de laatste dag van de telegramdienst. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.