Myjers zesde voorstelling is qua vorm een kunststukje, maar inhoudelijk wel erg zoetsappig

Bij de shows van Jochem Myjer (40), de grote publiekslieveling onder de Nederlandse cabaretiers, ben je al snel overdonderd door de schitterende vormgeving. Kleurrijke projecties op grote decorstukken, dreunende dancemuziek en perfect getimede geluidseffecten.

Joris Henquet
null Beeld Anne Reitsma
Beeld Anne Reitsma

Ook de performer Myjer is een bezienswaardigheid: razendsnel zet hij knappe typeringen neer van mensen uit zijn omgeving, van de Italiaanse judoleraar via de Duitse viooldocente naar de volkse kapper uit woonplaats Leiden. Ieder personage krijgt een eigenschap of uitspraak mee die later in de show weer geestig terugkeert.

Wat de vorm betreft is ook Myjers zesde voorstelling Adem in, adem uit, die dit weekend in première ging in Theater Carré, een kunststukje geworden, waarin de grenzen worden opgerekt van hoe spectaculair en modern een cabaretvoorstelling kan zijn.

Inhoudelijk is het een stuk minder interessant: Adem in, adem uit is een liefdesverklaring aan de Nederlandse natuur, in het bijzonder die van Texel, het Waddeneiland waar Myjer als kind altijd op vakantie ging en waar hij nu ook zijn eigen gezin mee naartoe neemt. Een onderwerp met potentie, maar bij Myjer wordt het erg sentimenteel uitgewerkt, met name in een aantal mierzoete pianoliedjes. 'Hoe ver ik ook reis / Ik kom altijd uit bij jou' zingt hij over zijn geliefde Texel.

Het is allemaal wel erg braaf en zoetsappig, ook in de verhalen die zich afspelen in en rond het huis, met grappen in de sfeer van 'wat doet papa nu weer gek' en 'wat hebben de kinderen nu weer voor leuks gezegd'. Het vertrouwde imitatieblokje van BN'ers, dit keer gegoten in de vorm van een cursus, verrast minder dan in eerdere shows. Feestliedjes als 'Nog eentje dan' en 'Ik slaap weer op de bank vannacht' zorgen voor een hoog carnavalsgehalte.

'Adem in, adem uit'

Door Jochem Myjer.
Regie: Jos Thie.
In Theater Carré, 12/10.
Tournee t/m 21/6/18.

Toch valt er ondanks deze aanmerkingen genoeg te beleven, al was het maar omdat de show zo flitsend is, waardoor minder originele scènes ook zo weer voorbij zijn. Geslaagd zijn de stukken waarin Myjer zijn liefde voor vogels verklaart met behulp van een prachtige vogelkaart en vogelgeluiden, of de grappige conference over de douanier op de Antillen die in zijn eentje alle functies op het vliegveld vervult.

Het past vlekkeloos binnen de Jochem Myjer-formule, waarmee ook deze show alweer tot ver in 2018 is uitverkocht. Jochem Myjer maakt cabaret voor de hele familie; niet spannend of scherpzinnig, wel vakkundig verpakt in glanzend cadeaupapier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden