Drama

My Winnipeg

Vrolijk freudiaans stadsportret

In de openingsbeelden van My Winnipeg kauwt een oude actrice de zinnen na die buiten beeld door haar regisseur worden opgedreund. Vervolgens bezingen The Swinging Strings Winnipeg, de hoofdstad van de Canadese provincie Manitoba: 'Winnipeg, Winnipeg. . . Wonderful Winnipeg! Hail my town! Hail my home! The world that moves round and round'.


De ode wordt geïllustreerd met schokkerige zwart-wit beelden van de stad, haar inwoners en van sneeuwschuivers en dikke lagen sneeuw. ‘Winnipeg. . . Winnipeg’, zegt vervolgens een stem in voice-over. ‘Besneeuwd, slaapwandelend Winnipeg. Winnipeg. . . waar ik mijn leven lang woon. . . Ik moet er weg. Ik moet er nú weg. Weg uit de schoot van Winnipeg. Weg uit de stad van mijn moeder.’Het Canadese Documentary Channel gaf regisseur Guy Maddin (The Saddest Music in the World, The Heart of the World) de opdracht voor een portret van Winnipeg, de stad waar hij is geboren en getogen en altijd is blijven wonen. Zoals het onorthodoxe begin, die combinatie van de repeterende actrice, archiefbeelden en de regisseur zelf, duidelijk maakt: een gewoon portret is het niet geworden.Maddin verfilmde zijn herinneringen aan de stad, zijn jeugd en zijn familie, dromen en nachtmerries, en creëerde zijn hoogst particuliere beeld van Winnipeg met bewerkte fragmenten uit oude journaalfilms en zelf geschoten materiaal dat ook weer een oude, opzettelijk primitieve look heeft gekregen. Maddin spreekt zelf van een ‘docu-fantasia’, een dromerige ode aan ‘het hart van het hart van het Amerikaans continent’, een ‘prairiestad aan het einde van de wereld’ die volgens Maddin tien keer zoveel slaapwandelaars telt als welke andere plaats dan ook ter wereld.Zijn vader zwaaide de scepter over het plaatselijke ijshockeystadion, dat net te klein was om een National Hockey League-ploeg te herbergen vertelt Maddin. Zijn zuster reed een hert aan. Maar centraal in de vertelling staat zijn excentrieke moeder, die samen met zijn tante een kapsalon runde in het grootste en tevens vreemdste huis van de buurt. ‘Ik heb me vaak afgevraagd wat voor effect het op me heeft gehad dat ik in een kapsalon ben opgegroeid.’Zijn ouderlijk huis is minutieus nagebouwd. Omdat zijn moeder niet mee wilde werken – volgens de verteller althans – wordt de hoofdrol gespeeld door Ann Savage, de vorig jaar overleden actrice uit B-films als The More the Merrier (1943) en Detour (1945). De regisseur is een rol van Darcy Fehr; Maddin verzorgt zelf de hypnotiserende voice-over.My Winnipeg is een vrolijk stemmend freudiaans drama; een uitermate geschikte kennismaking met Maddins rijke, bizarre oeuvre vol familiegeheimen, doodsangsten en seksuele opwinding.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden