Muzikale Boekenweek treedt buiten de boekhandels

De 71ste editie van de Boekenweek ontpopt zich dit jaar tot een waar muzikaal spektakel. Het thema ‘Boem Paukeslag’ - schrijvers en muziek, levert een bijzondere combinatie op....

ANP

Een bijzondere uitdaging, zeiden de organisatoren van de evenementen maandag tijdens de presentatie van het Boekenweekgeschenk. Maar ook een hele logische, zei Sander Grande, programmeur van het North Sea Jazz Festival. Onder de titel ‘Uitgesproken’ organiseert hij op 17 en 18 maart in Rotterdam twee avonden die volledig in het teken staan van muziek, poëzie en literatuur. Daarbij brengt Christina Branco poëzie van onder anderen Shakespeare en gaat Carel Kraayenhof in op zijn boek over de tango-wereld. Ook is er een bijzonder optreden van Spinvis met dichter Simon Vinkenoog, waar de pers maandag alvast een voorproefje van kreeg te zien.

Holland Festival organiseert op 21 maart een speciale editie in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Violiste Carolin Widmann en zangeres Salome Kammer voeren de Kafka-fragmenten uit van György Kurtág.

Ook Lowlands pakt flink uit op 24 maart in de Melkweg in de hoofdstad. De Lowlands Bookstore, zoals het evenement is gedoopt, verwelkomt schrijvers die iets met muziek doen in hun boeken, zoals Kluun, Ronals Giphart en Christine Otten. Ook vindt hier de bekendmaking plaats van de verkiezingen voor het beste popboek, georganiseerd door het Nationaal Pop Instituut, en de prijs voor beste Nederlandse popjournalist.

Journalist en presentator Paul Witteman schreef het Boekenweekessay, getiteld ‘Erfstukken’. Hierin zoekt hij de waarheid naar de herkomst van zijn kennis van muziek en vertelt hij over zijn muzikale familie. ‘Ik vind het een buitengewone eer dat ik dit essay mocht maken, want uiteindelijk is schrijven over muziek een uit de hand gelopen hobby van me.’

Het Boekenweekgeschenk is dit jaar van de hand van Arthur Japin. In het boekje ‘De grote wereld’ vertelt de schrijver het waargebeurde verhaal van Lemmy en Rosa, twee kleine mensen die zich aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gedwongen zien uit hun eigen beschermde wereldje te stappen. Japin kwam op dit verhaal nadat hij drie briefkaarten uit het ‘dwergdorpje’ Märchenstadt Lilliput had gevonden in zijn ouderlijk huis. Het boek kent een recordoplage van 813.000 stuks, verkondigde adjunct-directeur van CPNB Paul Mosterd.

Hoewel het boek weinig heeft te maken met het thema, heeft Japin wel degelijk iets met muziek. ‘Binnenkort verschijnt zelfs een cd met 25 liedjes die ik heb gecomponeerd’, vertelde hij. Maar ook zijn schrijfwijze is volgens hem een soort muziek. ‘De manier waarop mijn verhalen tot stand komen, heeft er veel van weg. Je schrijft in een bepaald ritme, een melodie, met af en toe een stilte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden