postuum André Previn (1929-2019)

Muzikaal genie André Previn (1929-2019) voelde zich thuis in alle genres: ‘Er waren geen grenzen voor hem’

Muzikaal genie André Previn overleed donderdag op 89-jarige leeftijd in zijn huis in Manhattan. De dirigent van onder meer het London Symphony Orchestra ontving in zijn leven vier Oscars voor zijn filmmuziek – maar zijn beroemde exen maakten hem tot een publiek figuur.

Andre Previn dirigeert het Pittsburgh Symphony Orchestra, 1984. Beeld AP
Andre Previn dirigeert het Pittsburgh Symphony Orchestra, 1984.Beeld AP

Filmliefhebbers zullen bij de naam André Previn denken aan actrice Mia Farrow, een van zijn exen. Of aan regisseur Woody Allen, Previns zes jaar jongere schoonzoon. Of aan de vier Oscars die hij won voor zijn filmmuziek. Voor jazzcats is Previn verbonden aan Oscar Peterson, met wie hij op onnavolgbare wijze aan de piano jamde. De klassiekemuziekwereld zal hem herinneren als de dirigent van onder meer het London Symphony Orchestra (1968-1979).

En, vooruit, ook als de ex van vioolsuperster Anne-Sophie Mutter (34 jaar jonger).

André Previn, die donderdag op 89-jarige leeftijd overleed, leidde vele levens met nog meer vrouwen: hij trouwde vijf keer. Hoe dan ook was hij een muzikaal genie dat zich thuis voelde in alle genres. Er waren geen grenzen voor hem.

Previn werd in 1929 in Berlijn geboren als Andreas Ludwig Priwin. Zijn Joodse gezin vluchtte voor de nazi’s en kwam via Frankrijk in de Verenigde Staten terecht. In 1943 werd hij Amerikaans staatsburger. Hij groeide op in Los Angeles, waar Hollywood hem opzoog. Hij werkte aan partituren voor films en werd opgemerkt als jazzpianist. Hij trad zelfs op met Ella Fitzgerald.

Vanaf zijn 32ste verlegde hij zijn focus naar de klassieke muziek. Zijn eerste voorname dirigentenbaan volgde in 1967, toen hij de legendarische John Barbirolli opvolgde bij het Houston Symphony Orchestra. Maar al na een jaar kreeg hij ook de kans om in Londen te gaan werken. Daar werd hij – zoals Leonard Bernstein in de VS – een geliefd popularisator van de klassieke muziek, die vele televisieoptredens deed.

De filmwereld verliet hij nooit helemaal – hij bleef, vooral in een arrangerende rol, werken aan scores. Verder maakte hij verschillende orkestwerken en musicals. In 1998 ging in San Francisco zijn eerste opera in première, A Streetcar Named Desire.

Mia Farrow en André Previn in Manhattan, 1969. Beeld WireImage
Mia Farrow en André Previn in Manhattan, 1969.Beeld WireImage

Zijn huwelijken met beroemdheden maakten hem tot een publiek figuur, een rol die de humorvolle alleskunner prima afging. Met Mia Farrow kreeg hij drie biologische kinderen en adopteerde hij er ook drie, onder wie Soon-Yi, die Woody Allen zou huwen. Zijn huwelijk met de Duitse Anne-Sophie Mutter, voor wie hij twee vioolconcerten schreef, duurde maar vier jaar.

Toch bleven de twee hecht. Bij de bekendmaking van het overlijden plaatste ze een onlinestatement: ‘Right now André is probably in the middle of a jam session with Oscar (Peterson, red.) and Wolfgang (Mozart, red.). And he will outplay them.’

André Previn repeteert met het Pittsburgh Symphony Orchestra in Pittsburgh, 1980.  Beeld AP
André Previn repeteert met het Pittsburgh Symphony Orchestra in Pittsburgh, 1980.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden