Muziek

De subsidiëring van de muzieksector lijkt anno 2008 gezegend met een bijna kalmte. Maar de schijn bedriegt. Belangrijke beslissingen over opera en klassieke muziek moeten nog vallen.

Waar het gaat om de afwijzing of toelating tot de ‘goudgerande categorie’ van instellingen die zich mogen verheugen op langduriger ondersteuning in het kader van de nieuwe, zogenoemde Basisinfrastructuur, beperkt de Raad voor Cultuur zich tot een relatief kort lijstje van ja’s en nee’s. Het Holland Festival (HF), de organisatie Oude Muziek en het wereldmuziekfestival Music Meeting mogen de vlag uitsteken. Zij horen er volgens de landelijke raad helemaal bij en moeten ook meer geld krijgen (een half miljoen extra voor het HF, zegt de Raad). Ook het popfestival Noorderslag (plus 20.000).

Bij de Amsterdamse studio Steim voor electronische muziek en het Maastrichtse Intro/In Situ (nieuwe muziek op locatie) zullen tranen rollen. Zij moeten zich vervoegen bij het loket van de onzekerder toekomst, het Fonds voor de Podiumkunsten.

Wat de opera betreft, is de Raad voor Cultuur nog niet klaar met zijn advies. Opera Zuid moet nog wachten op het gevreesde ‘eruit’ of het verlossende ‘erin’. Over de hoofdmoot van de muzieksector, de symfonieorkesten en ensembles voor nieuwe en oude muziek, is nog een structureel debat gaande tussen de raad en minister Plasterk van cultuur.

Plasterk besloot kort na zijn aantreden de Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera en alle Nederlandse symfonieorkesten toe te laten tot de betrekkelijke luwte van de basisinfrastructuur. Reden: omdat het grote organisaties zijn die lang vooruit plannen, met continuïteit in hun manier van werken en de manier waarop ze worden geleid. Geen gedonder meer met steeds weer nieuwe beleidsplannen – althans niet verplicht.

Voor internationaal befaamde ensembles als Asko/Schönberg, het Nederlands Kamerkoor (NKK) en het Amsterdam Baroque Orchestra is op dat schilderij geen plaats, vindt Plasterk. Hij vindt ze te klein en meent dat ze niet zouden worden hoeven opgericht als ze niet al bestonden.

De Raad voor Cultuur is dat heftig met hem oneens, ziet ‘onbalans’ (lees: bureaucratische in plaats van artistieke motieven) in Plasterks opstelling, en vindt dat de grote instellingen er te makkelijk vanaf komen, ook als ze te gezapig dreigen te worden. Of gezelschappen als het NKK en Asko/Schönberg, dat ambitieuze plannen heeft en subsidieverdubbeling heeft aangevraagd, alsnog het gebied binnen de gouden lijst mogen betreden, zal op z’n vroegst pas bij een volgende kunstenplanronde duidelijk worden.

Tot het zover is, moeten ook zij naar de loketten van het Fonds voor de Podiumkunsten – dat overigens niet meer alleen naar losse projecten kijkt, maar ook meerjarige subsidies verstrekt. Het komt in juli met ‘preadviezen’ over zijn 261 aanvragers, en neemt in het najaar besluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden