TipsCrossing Border Festival

Muziektips voor het Crossing Border Festival

De Tunesische zangeres Emel Mathlouthi in Central Park, New York,  2017. Beeld Getty Images
De Tunesische zangeres Emel Mathlouthi in Central Park, New York, 2017.Beeld Getty Images

Emel Mathlouthi

We waren er niet bij, maar hebben het van horen zeggen. Het lied Kelmti Horra van zangeres Emel Mathlouthi werd in Tunesië gebruikt als strijdlied gedurende de Jasmijnrevolutie. ‘Ik ben vrij en mijn woord is vrij’, zong Mathlouthi. Maar ze was niet vergevingsgezind tegenover de Tunesische machthebbers die het volk vóór de Arabische Lente in de tang hadden. ‘Vergeet niet wie ons verraden hebben in tijden van nood.’

Op haar laatste plaat spreekt de zangeres, die zo te horen aan haar krachtige en mooi theatrale folkstem in de leer is geweest bij Joan Baez, een breed publiek aan. Haar muziek is toegankelijk en zit vol betoverende strijkersarrangementen en kleine elektronische versieringen. En haar teksten, dit keer in het Engels, zijn subtiel dubbelzinnig.

Het lied Everywhere We Looked was Burning bijvoorbeeld, van het gelijknamige album, lijkt op het eerste gehoor een puur liefdeslied, waarin een kwellend afscheid wordt bezongen. Maar de tekst is ook op te vatten als een analyse van de politieke situatie in Tunesië. ‘Bij alle strijd, al onze behoeften, alle wraak en alle hebzucht, raken wij de weg kwijt.’

De muziek van Mathlouthi is eindeloos intrigerend en zweeft ergens vrijelijk tussen klassiek, pop, dance en wereldmuziek. De kans om haar live aan het werk te zien op Crossing Border (en op 1/11 in de Melkweg in Amsterdam) mag natuurlijk niet gemist worden. Ook omdat de zangeres doorgaans op een podium verschijnt in verbluffende creaties van de grootste modemeesters.

Emel Mathlouthi, zaterdag 2/11, 21:45, Theater aan het Spui.

The Delines

Als Crossing Border bij editie 2019 verplicht was één band uit te nodigen, dan toch zeker het Amerikaanse rootsgezelschap The Delines. Songwriter Willy Vlautin, tevens zanger van de band, brak vorig jaar literair door met zijn ook in het Nederlands vertaalde prachtboek Laat me niet vallen. Zijn liedjes voor The Delines, die tegenwoordig worden vertolkt door zangeres Amy Boone, zijn net zo sterk als zijn romans en tekenen een scherp en soms een tikje desolaat beeld van Amerikanen aan de rafelranden van de samenleving.

The Delines, vrijdag 1/11, 21:30 uur, Theater aan het Spui.

Lees meer over het aankomende Crossing Border festival:

Een grenzeloos aanbod aan auteurs en artiesten: dat is de kracht van het Crossing Border Festival. En wie je niet wilt missen? Wat naast de bekendere namen het Crossing Border festival al decennia onweerstaanbaar maakt, is de mogelijkheid om ontdekkingen te doen. Téa Obreht (34) bijvoorbeeld.

Tunesische strijdliederen en nummers die net zo sterk zijn als literaire romans? Hier de muziektips voor het Crossing Border festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden