Muziektheater over het losraken van traditionele waarden

Morgen gaat in Utrecht The God Squad in première, de tweede voorstelling van het Rotterdamse gezelschap Ausdauer. Het is muziektheater gebaseerd op de Franse componist Messiaen en de Franse schrijver Houellebecq.

Franse schrijver Michel Houellebecq. Het muziektheater is gebaseerd op de Franse componist Messiaen en de schrijver Houellebecq Beeld epa
Franse schrijver Michel Houellebecq. Het muziektheater is gebaseerd op de Franse componist Messiaen en de schrijver HouellebecqBeeld epa

Ausdauer, opgericht in 2011, boekte in een tijd dat veel gezelschappen ten onder gingen, eerder succes met geëngageerd muziektheater. Oude meesters uit de muziekgeschiedenis vormen de inspiratie voor nieuwe composities, onder artistieke leiding van schrijver en regisseur Paul Feld. Ausdauer wil het publiek met nieuwe ogen naar de geschiedenis laten kijken. Oprichter en één van de drie Ausdauer-componisten Daniël Lehmann vertelt.

Olivier Messiaen en Michel Houellebecq komen samen in The God Squad. De eerste was een religieus mens, de tweede is een volbloed atheïst. Hoe worden zij bij elkaar gebracht?

'Voor Messiaen (1908-1992) waren traditionele waarden heel belangrijk. Hij schreef Quatuor pour la fin du temps, het kwartet voor het einde der tijden, in 1941 in een Duits gevangenkamp. In dat stuk laat hij een aartsengel neerdalen die het einde der tijden aankondigt. Dat apocalyptische gevoel in Quatuor is een rode draad door de hele voorstelling.

'Houellebecq (1956) gaat verder. Hij beschrijft de gevolgen van het losraken van traditionele waarden. In de plaats van die tradities kwam het neoliberalisme, waardoor een wegwerpmaatschappij is ontstaan.'

Jullie proberen met de voorstelling de tijdgeest te vangen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. Waar gaat het verhaal over?

'De hoofdpersoon is een meisje dat wordt geboren in 1945 in de woestijn van New Mexico, op het moment dat de eerste Amerikaanse atoombom wordt getest. Dat bepaalt de rest van haar leven.

'Ze wordt zangeres van de hippieband The God Squad, een groep die de wereld wil verbeteren, maar die niet goed weet hóé. Via onder meer de flower power, de punk en de disco komen ze uit bij de fundamentalistische revolutie. Dat gegeven werd na de aanslagen in Parijs opeens weer heel actueel.'

Jullie eerste voorstelling, l'Histoire du Diable, uit 2014, besloeg de periode vanaf de Eerste Wereldoorlog tot de eerste Golfoorlog. Wat was de boodschap?

'De zinloosheid van oorlog en geweld zat er goed in, honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Muzikaal lag de compositie l'Histoire du Soldat van Igor Stravinsky ten grondslag aan het stuk.'

Ausdauer: The God Squad, 9/1, Theater Kikker, Utrecht. Toernee t/m 10/3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden