Muziek van The God Squad verdient betere voorstelling

Bij de knap gecomponeerde muziek mengt de elektrische gitaar van Suntrop prachtig met viool, klarinet en contrabas. Hoe goed de timing van taal en klank ook op elkaar afgestemd zijn, ze zitten elkaar in de weg.

Frits van der Waa
null Beeld Jeff Zimberlin
Beeld Jeff Zimberlin

Op zichzelf is het goed bedacht: een vrouw die geboren wordt op het moment dat in de woestijn van New Mexico de eerste atoombom ontploft, en vervolgens, alsof ze buiten de tijd staat, met onbevangen blik beschrijft hoe ze alle gebeurtenissen van de daaropvolgende decennia ziet langsrazen. Dat is het uitgangspunt van The God Squad een voorstelling van het muziektheatergezelschap Ausdauer. De schrijver Houellebecq schijnt er wat mee te maken te hebben, evenals de componist Olivier Messiaen, aan wiens werk de muziek inderdaad enige reminiscenties oproept.

Die muziek is knap gecomponeerd door Andreas Suntrop, Jasper le Clercq en Daniël Lehmann, die zelf ook tekenen voor de uitvoering, samen met klarinettiste Annette Schenk. Bepalend voor de kleur is de elektrische gitaar van Suntrop, die prachtig mengt met viool, klarinet en contrabas. Het notenbeeld is spaarzaam en tot op de millimeter uitgekiend, zelfs waar er rockriffs doorheen breken.

Helaas heeft tekstschrijver en regisseur Paul Feld zijn hoofdrolspeelster Gabby Bakker een niet te stuiten zee van woorden in de mond gelegd die al snel onverdraaglijk wordt. De zinsbouw is monotoon ('loop ik door de stad', 'zegt die man', enzovoort), de vertelling heeft de afstandelijkheid van een koortsdroom, en de tekst lijkt vooral bedoeld als uitstalkast voor de vele stemmetjes en accenten die de actrice in huis heeft, en die, hoe karikaturaal ook, geen enkel geestig moment opleveren.

Hoe goed de timing van taal en klank ook op elkaar afgestemd zijn, de twee lagen zitten elkaar hoofdzakelijk in de weg. Op de veel te schaarse momenten dat Bakker even haar mond houdt wordt duidelijk hoorbaar dat deze muziek een betere voorstelling verdiend had.

The God Squad, door Ausdauer o.l.v. Paul Feld. 9 januari, Theater Kikker, Utrecht. Herh.: Hoofddorp (15/1), Rotterdam (22/1), Den Haag (24/1), Eindhoven (7/2) en Enschede (10/3).

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden