Musicalmoeheid in New York en Londen deert Van den Ende niet

Er zijn scheurtjes zichtbaar in de muren van de musicalpaleizen. In de theatersteden New York en Londen komt het publiek niet meer massaal naar de grote musicals....

HEIN JANSSEN

Van onze verslaggever

Hein Janssen

AMSTERDAM

Ook in New York komt er volgende maand een eind aan Sunset Boulevard, en dat terwijl de productie nog steeds niet uit de kosten is. Sir Andrew maakte bovendien bekend dat hij zijn nieuwste productie Whistle down the wind voorlopig niet op Broadway zal uitbrengen. Officieel wil hij nog aan de musical doorwerken, officieus heet het dat New York een beetje Lloyd-Webber-moe is.

Is bij de musical het punt van verzadiging bereikt? Wil het publiek na alle neerdalende helikopters, neerstortende kroonluchters en bewegende zwembaden iets anders zien, iets kleiners, met iets meer reflectie? En is die beginnende malaise ook in Nederland waarneembaar, waar het theaterbedrijf van Van den Ende nog maar net de fundamenten van een musicalimperium heeft gelegd?

In Nederland gaat de bouw van een nieuw musicaltheater in Groningen in ieder geval niet door. Ook elders in het land zullen geen speciale musicaltheaters worden gebouwd. Met het Circustheater in Scheveningen en een nieuw te bouwen musicaltheater in Amsterdam is Nederland wat de musical betreft vol. Dat wordt bevestigd door E. Burgers, directeur theater van Van den Ende.

Burgers: 'Ik denk dat we niet overmoedig moeten worden. Nederland houdt van musical, zoals The Phantom of the Opera en Miss Saigon bewijzen, maar we zullen nooit een land worden waar de toeristen naar theater gaan.'

Van 'metaalmoeheid' op de Nederlandse markt is volgens Burgers op dit moment weinig te merken. Voor Miss Saigon zijn al 580 duizend kaartjes verkocht, en de reismusicals Evita en West Side Story trekken overal volle zalen. Alleen de kleinere producenten van musicals als Carlie, Singing in the rain en De Spooktrein hebben het moeilijk. Het Nederlandse publiek lijkt een beetje musicalmoe, maar alleen als er achter de naam van de producent niet Van den Ende staat.

De flop van Tommy in Londen, waarvan Van den Ende een van de producenten is, staat een verdere exploitatie overigens niet in de weg. Van den Ende maakt met Tommy een doorstart. De komende 42 weken gaat de rockmusical op tournee door Groot-Brittannië en vanaf medio 1998 volgt een Europese tournee. Amsterdam krijgt daarvan de première.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden