'Musicallab' sluit na einde aan subsidies

M-Lab in Amsterdam-Noord sluit eind dit jaar definitief zijn deuren. Dit theater waar musicals en muziektheater worden gemaakt en gespeeld, kan het financieel niet langer bolwerken. Na het stopzetten van de rijkssubsidie in 2013, beëindigde begin dit jaar ook de gemeente Amsterdam haar bijdrage.

Musical-studenten in M-Labs Dogfight, juni 2015. Beeld Annemieke van der Togt
Musical-studenten in M-Labs Dogfight, juni 2015.Beeld Annemieke van der Togt

De afgelopen twee jaar heeft het theater ook geen enkele bijdrage binnengehaald van een van de fondsen. Alleen de VandenEnde Foundation van musicaltycoon Joop van den Ende ondersteunde het theater de afgelopen jaren. Aan die bijdrage komt nu ook een einde; de Foundation heeft te kennen gegeven dat een nog langere ondersteuning niet binnen haar doelstelling past.

'Het is triest te moeten concluderen dat dit mooie initiatief zonder steun niet langer kan bestaan, aldus Hidde Meijer, directeur van M-Lab. 'M-Lab heeft de afgelopen jaren bewezen een unieke plek te zijn binnen het theater. Niet alleen jong talent, maar ook gevestigde namen als Simone Kleinsma en René van Kooten speelden hier graag.'

Meijer benadrukt dat het afgelopen jaar met man en macht geprobeerd is M-Lab financieel weer gezond te krijgen. 'We hebben met allerlei producenten en fondsen gesprekken gevoerd. De omarming van wat wij doen is groot, maar concrete steun bleef uit. M-Lab is een broedplaats en theater tegelijk, en kan zonder steun niet blijven bestaan. Daarom hebben we dit besluit moeten nemen.'

De huur van het aan het IJ gelegen pand in Amsterdam-Noord is al opgezegd. De vijf vaste medewerkers verliezen per 1 januari hun baan.

Joop van den Ende Beeld ANP
Joop van den EndeBeeld ANP

Focus

Het M-Lab werd in 2007 mede op initiatief van Joop van den Ende opgericht door onder anderen Koen van Dijk. De VandenEnde Foundation was vanaf het begin een voorname sponsor achter het M-Lab. Er werden nieuwe Nederlandse producties ontwikkeld, maar de grootste successen werden geboekt met vele buitenlandse musicals (Into the woods, The Wild Party, Sunday in the park with George) die voor het eerst in een Nederlandse versie werden opgevoerd. Soms werd een productie in het M-Lab zo goed ontvangen dat er een landelijke theatertournee aan vast werd geknoopt, zoals met de Amerikaanse satirische musical Urinetown in 2010 en de zelf ontwikkelde productie De Gebroeders Leeuwenhart in 2012.

Musical Awards

M-Lab kreeg als productiehuis voor muziektheater steun van de VandenEnde Foundation en subsidie van de gemeente Amsterdam en het ministerie van Cultuur. In 2010 ontving M-Lab de Prijs van de Kritiek. De afgelopen jaren wonnen artiesten en producties die in M-Lab werden gemaakt in totaal twaalf keer een Musical Award, waaronder die voor Noortje Herlaar en Freek Bartels in Urinetown.

Onder de nieuwe directeur Sieta Keizer kwam de focus meer op nieuwe voorstellingen van Nederlandse makelij te liggen, met wisselend succes. In 2014 trad Hidde Meijer aan, die nog veel publiek wist te trekken met de goed ontvangen productie van musicalklassieker Rent en The Last 5 Years.

Meijer: 'Rent was een groot succes en is vanaf vanavond weer in ons theater te zien. Een beetje wrang is dat wel: op deze dag dat we bekend maken dat we moeten stoppen, kan iedereen zelf zien waarom we deze productie gemaakt hebben en hoe belangrijk dat is voor jong talent. Een soort M-Lab is echt keihard nodig om vanaf onderop voor vernieuwing te zorgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden