Musical Willem Ruis heeft ijzersterk script en geweldige cast

Een musical over het leven van Willem Ruis? Nou, dat blijkt dus een topidee te zijn geweest. Het script is ijzersterk, de cast geweldig. Hoge kwaliteit met beperkt budget: het kan dus wel.

Patrick van den Hanenberg
null Beeld Patrick Van Den Hanenberg
Beeld Patrick Van Den Hanenberg

Als hij op zijn grasmaaier door zijn grote tuin reed, kwam Willem Ruis eindelijk tot rust. Ook als hij midden in de nacht naar de televisie keek, die op dat moment alleen maar sneeuw liet zien. Verder was Ruis een stuiterbal die constant met nieuwe plannen op de proppen kwam om zijn televisieshows nóg dynamischer, nóg glamoureuzer en nóg brutaler te maken. Hij had geen tijd voor zijn vrouw en kinderen. Ruis zat vol frustratie over zijn vader, die hem nooit heeft willen erkennen, laat staan openlijk waarderen. Dé quizmaster van Nederland overleed in 1986 op 41-jarige leeftijd; hij had zich letterlijk doodgewerkt.

Willem Ruis heeft de Amerikaanse showtelevisie hier geïntroduceerd, maar om daarover nou een musical te maken? Nou, dat blijkt een perfect idee te zijn geweest. Het script zit ijzersterk in elkaar: Ruis' overdosis aan ambitie en gebrekkige sociale vaardigheden zijn in balans. Zelfs als je geen flauw idee hebt wie hij was, kun je geboeid kijken naar een psychologisch drama met geestige oneliners. De tweede helft is een ingenieuze mix van spelprogramma en biografische schets.

Daarbovenop is een geweldige cast bij elkaar geharkt. Xander van Vledder is de ideale Ruis, die ruim twee uur over het podium vliegt en geen moment verslapt in zijn rol van adhd'er in het kwadraat en beroepstobber. Maar ook Maaike Widdershoven als zijn vrouw, die van alles werd beloofd, maar thuis alleen een opgebrande kaars te zien kreeg; Rob van de Meeberg als Ruis' vader en Johnny Kraaijkamp als vriend en televisiementor, stuwen het niveau van deze productie omhoog. Hoge kwaliteit en een beperkt budget, het kan dus echt wel.

Willem Ruis, de show van zijn leven. Tekst: Johan Timmers en Lucas de Waard, muzikale leiding: Ruud Bos, regie: Geert Lageveen. 29/11, Stadsschouwburg Haarlem. Tournee.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden