Museumwereld krabbelt op na klappen uit 2012

Na de fikse klappen van 2012 lijkt de museumwereld weer positief gestemd. De begrotingen waren van de musea waren zelfs zo optimistisch dat de Raad voor Cultuur dit in de inleiding vermeldt. Een deel van dat optimisme is te verklaren. Museale instellingen die in de basisinfrastructuur blijven, kunnen voor de komende jaren rekenen op minstens 90 procent van de subsidie die zij de afgelopen jaren kregen. Een 'subsidiegarantie', noemt de raad het.

Anna van Leeuwen
Kinderen maken hun bed op in het Scheepvaartmuseum tijdens het evenement Slapen op het VOC-schip. Beeld anp
Kinderen maken hun bed op in het Scheepvaartmuseum tijdens het evenement Slapen op het VOC-schip.Beeld anp

Vijf musea die nu niet door het Rijk gesteund worden, waagden een poging en werden afgewezen. In het geval van het Bonnefantenmuseum in Maastricht alleen om formele redenen.

Zeven musea mogen hun huiswerk opnieuw doen en de aanvraag aanpassen en zes moeten de plannen en begroting grondig herzien om nog steun te kunnen krijgen.

Het grootste museum onder die risicogevallen is het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, dat bijna 2 miljoen van het Rijk hoopte te ontvangen. Het museum dat vorig jaar worstelde met een directeur die na ruim een jaar al opstapte was met de inhoudelijke programmering niet overtuigend genoeg.

'Onvoldoende op nationaal niveau'

Rijksmuseum Twenthe in Enschede maakte een bijzondere ontwikkeling door. Het kreeg in 2012 een negatief advies, omdat het 'onvoldoende op nationaal niveau' presteerde, maar behoort inmiddels samen met het Nationaal Glasmuseum in Leerdam en het Haarlemse Teylers Museum, tot de best beoordeelde aanvragers.

Bij de presentatie-instellingen, die in de vorige subsidieronde in aantal waren gehalveerd, krijgt het Amsterdamse kunstcentrum de Appel een negatief advies. In de Appel speelde afgelopen jaar een slopend conflict tussen het bestuur en de directeur die op non-actief werd gesteld. Nu vindt de raad de plannen niet vernieuwend en te algemeen. Ook de rijkssubsidie voor fotografiefestival Noorderlicht moet volgens de raad stoppen. En met nieuwkomer West in Den Haag erbij, is er ruimte voor nog één andere presentatie-instelling. Daar zal de komende maanden flink om gelobbyd worden

Post-academische kunstinstellingen

In 2012 was gewaarschuwd dat de post-academische kunstinstellingen na 2016 geen rijkssubsidie meer konden ontvangen, maar hun toekomst is voorlopig veilig met gezamenlijk jaarlijks 4,3 miljoen euro. Er is in de regeling weer ruimte voor Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. En ook kunstcentrum BAK in Utrecht mag een 'Research Center' starten. Daarnaast krijgt de Jan van Eyck Academie in Maastricht extra geld. De Amsterdamse instellingen, de Ateliers en de Rijksakademie, krijgen opnieuw het advies om op termijn te fuseren. Een advies dat vrijblijvend is geformuleerd en waar ze zich waarschijnlijk weinig van aan zullen trekken, nu het optimisme terug lijkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden