Museumplannen Fuchs krijgen definitief vorm

Rudi Fuchs, kunsthistoricus en oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, heeft een plan ontwikkeld voor een museum in Almere.

Door Rutger Pontzen

Het nieuwe museum, dat naar alle waarschijnlijkheid aan het Weerwater zal worden gebouwd – tegenover het theater van de Japanse architect Kazuyo Sejima – moet medio 2012 worden geopend. Het zal plaats bieden aan het gemeentearchief, het bureau archeologie en meerdere culturele instellingen, waaronder museum De Paviljoens.

Het nieuwe onderkomen van De Paviljoens kent een precaire voorgeschiedenis. Ruim twee jaar geleden besloot de toenmalige wethouder van Cultuur, Henk Smeeman, het museum per 1 januari 2009 te korten voor 300 duizend euro, op een begroting van 1,1 miljoen.

Bovendien zou De Paviljoens moeten verhuizen, en als een educatieve dienst worden ondergebracht in het nieuwe theater annex Centrum Kunstzinnige Vorming van architect Sejima.

Het plan van Smeeman activeerde direct veel verzet. Leefbaar Almere en D66 dienden een amendement in (niet aangenomen), het museum organiseerde een ‘actieweekeinde’, acht voormalige cultuurwethouders uit Almere deden een ‘dringend’ beroep op het stadsbestuur af te zien van bezuinigingen, en woningcorporatie Ymere werd een ‘bijzondere begunstiger’ van het museum.

Aanvankelijk leken de protesten weinig indruk te maken op het Almeerse college. Maar april vorig jaar maakte hetzelfde college onverwachts bekend de subsidiekorting in te trekken (tot 2012) en Fuchs opdracht te hebben gegeven een visie te ontwikkelen voor een nieuw museum. Die visie wordt komende donderdag nader uit de doeken gedaan.

Ondanks de ‘vele losse eindjes’, is Macha Roesink, directeur van De Paviljoens, enthousiast over het voornemen. ‘Er zijn sinds 1998 al vele plannen gepasseerd, maar dit heeft zeker potentie. Het is absoluut serieuzer dan alle voorgaande ideeën.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden