nieuwsMuseumkaart Match

Museumkaart Match stopt: geen cupido meer voor museumbezoekers

De site waarop kunstliefhebbers een date kunnen vinden, vergt een te grote investering.

Vrouw voor werk van Jamie Hawkesworth in Huis Marseille.  Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Vrouw voor werk van Jamie Hawkesworth in Huis Marseille.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Zeven museummaatjes had René (29) al verslonden voordat hij via Museumkaart Match in Yu-Sha (25) de ware vond. De woordgrap: ‘Let’s explore the museuniverse’, trok zijn toekomstige geliefde over de streep. Het was voor het eerst dat Yu-Sha reageerde op een oproep: ‘Ha naamloze astronaut in spe.’

Eigenlijk spelen de musea maar een bescheiden bijrol in het liefdesverhaal van de twee. Ja, de vonk sloeg over in Huis Marseille, museum voor fotografie in Amsterdam, maar tijdens de eerste date was ‘vooral het koffie drinken voor- en achteraf leuk’ en aan het einde van date twee hadden ze ‘meer cocktails gedronken dan foto’s bekeken’.

De kans op zo’n succesverhaal is voor eenzame kunstliefhebbers per 1 november verkeken. Museumkaart Match, de website waarop Museumkaarthouders anoniem een museumdate kunnen vinden, stopt. Door de beperkte groep gebruikers en de benodigde technische updates is het project financieel niet meer haalbaar, zegt Iris Noteboom, woordvoerder van de Museumvereniging, de organisatie achter de Museumkaart.

Dit terwijl musea steeds populairder worden. In 2018 bezochten 1,4 miljoen Museumkaarthouders gemiddeld zes musea per jaar.

De Tinder voor museumliefhebbers betekende in maart 2017 een groot succes voor de Museumvereniging, die ermee poogde de drempel die sommige kaarthouders voelen om alleen op museumbezoek te gaan weg te nemen. Vier weken na de lancering telde de website al zo’n 1.200 gebruikers. Momenteel zijn dat er 4.500, waarvan een deel actief is.

Op de website van Museumkaart Match verschijnt dagelijks nog een handjevol berichten. Want, aldus een anonieme oproep: ‘Met een ander iets bekijken waarover je je kan verwonderen is leuker dan dat je dat alleen doet.’ Ook andere leden pakken het naderende einde aan om nog een laatste poging te wagen. Zo is Sander (44) op zoek naar ‘ongedwongen ontmoetingen met leuke mensen in alle kleuren van de regenboog’, wil een ‘lange slanke vrouw met jou de musea onveilig maken’ en laat weduwnaar Gerard (68) weten dat ‘vriendelijk vrouwelijk gezelschap’ welkom is.

Voor eenzame kunstliefhebbers die bang zijn voor altijd zonder museummaatje door het leven te moeten, heeft Noteboom een geruststellende boodschap: ‘We gaan opzoek naar een andere manier om kaarthouders te verbinden.’

N.B.: Dit artikel is op verzoek van geïnterviewden geanonimiseerd in oktober 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden