Museuminsell Hombroich in stichting ondergebracht

Het particuliere Museumsinsell Hombroich bij het Duitse Neuss, vlak over de Nederlandse grens, is in handen van een stichting gekomen....

Van onze verslaggeefster

BERLIJN

De provincie Nordrhein-Westfalen heeft circa 11,5 miljoen gulden aan de stichting geschonken, de gemeente Neuss circa 1,7 miljoen gulden. De 61-jarige Müller zelf deed een schenking van 3,3 miljoen gulden, een bedrag dat hij verkreeg door de verkoop van drie werken van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters uit zijn eigen verzameling. De drie werken werden aangekocht door de provincie Nordrhein-Westfalen maar zullen ook in de toekomst op het Insell Hombroich te zien zijn. In het stichtingsbestuur hebben behalve Müller industriëlen, politici en kunstenaars zitting.

Volgens een woordvoerdster van Insell Hombroich was de overdracht 'een langgewenste'. 'Meneer Müller is niet meer de jongste en op deze manier blijft zijn levenswerk voor de toekomst bewaard.' In de stichtingsvoorwaarden is vastgelegd dat Müllers verzameling van enkele honderden kunstvoorwerpen in tact blijft. Ook de manier waarop de kunstwerpen worden tentoongesteld is voor de toekomst vastgelegd.

Insell Hombroich is tien jaar geleden opengegaan. Müller probeerde op het eiland, in de bocht van de rivier de Erft, een symbiose tot stand te brengen tussen kunst, natuur en architectuur. In vijftien paviljoens stelde hij het door hemzelf verzamelde werk ten toon van ondermeer Hans Arp, Brancusi, Calder, Yves Klein, Cézanne, Klimt, Rietveld en Rousseau. Insell Hombrouch trekt jaarlijks tussen de tachtigduizend en honderdduizend bezoekers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden