Museum wil vrachtauto bouwen voor transport Guernica

Het nieuwe Museum Guggenheim in Bilbao is bereid een speciale vrachtwagen te laten bouwen om het schilderij Guernica van Pablo Picasso uit Madrid op te halen....

Van onze correspondent

Cees Zoon

BILBAO

Het sensationele gebouw in Bilbao, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry, wordt morgen officieel geopend door de Spaanse koning Juan Carlos. Het is geheel gefinancierd door de regering van Baskenland, terwijl de collectie moderne kunst afkomstig is van de Amerikaanse stichting Guggenheim.

De Baskische autoriteiten voeren al maanden een verwoede strijd om de Guernica naar Bilbao te halen. Picasso schilderde het werk naar aanleiding van het bombardement van de Baskische stad Guernica door nazi-Duitsland in 1937. De Basken vinden dat zij het morele recht hebben het schilderij tenminste tijdelijk in eigen omgeving ten toon te stellen. Zij wijzen de verdenking van de hand dat zij het werk niet zullen teruggeven aan Madrid wanneer het eenmaal in Bilbao hangt.

Herri Batasuna, de politieke tak van de Baskische terreurorganisatie ETA, heeft donderdag geëist dat het museum volledig in Baskische handen komt en dat alle banden met de stichting Guggenheim worden verbroken. In de huidige constructie is het museum in Bilbao een 'symbool van het Amerikaanse imperialisme'.

Begin deze week trof de ETA de voorbereidingen voor een aanslag op het museum. Drie leden van de groep probeerden een aantal plantenbakken voor de deur te plaatsen waarin twaalf anti-tankgranaten waren verstopt. Bij een schietpartij die daarna volgde, raakte een politieman dodelijk gewond. Enkele honderdduizenden Basken demonstreerden donderdagavond in het noorden van Spanje tegen de ETA-terreur. In Bilbao riep de menigte 'Wij willen vrede'.

Als openingstentoonstelling is gekozen voor 'De Musea Guggenheim en de kunst van de 20ste eeuw', een bloemlezing uit de belangrijkste kunststromingen van deze eeuw. Veruit de meeste werken op de tijdelijke expositie zijn afkomstig van het 'moedermuseum' in New York.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden