NIEUWSons’ lieve heer op solder
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder gered: Amsterdam geeft toch subsidie
De schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is gered. Het gemeentebestuur van Amsterdam zet de subsidie aan het museum voort, ook al viel het 17de eeuwse monument drie weken geleden wegens geldgebrek over de rand bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).
Voor het museum is op de cultuurbegroting toch ruim 600 duizend euro per jaar gevonden, tot 2024. Deze ingreep is een van de voorgestelde reparaties aan het Amsterdamse kunstenplan die wethouder van Cultuur Touria Meliani (Groenlinks) dinsdag naar de gemeenteraad stuurde. De linkse vierpartijencoalitie heeft daar een meerderheid. Het budget voor de AFK-subsidies was 19,6 miljoen euro; voor de aanvullingen wordt elders van de cultuurbegroting geld weggehaald.
Het museum Ons’ Lieve Heer op Solder laat zien hoe katholieken in het Amsterdam van de 17de eeuw de mis moesten opdragen toen de protestanten de macht in de stad hadden gekregen. Niet publiekelijk in echte kerkgebouwen, maar uit het zicht, in huiselijke kring. Niets aan de buitenkant van het pand aan de Oudezijds Voorburgwal verraadt dat de zolder een kerkzaal herbergt.
Het is ongebruikelijk dat de gemeenteraad individuele besluiten van het AFK corrigeert, maar hier is volgens het college sprake van een ‘unieke instelling’. Wethouder Meliani hevelt Ons’ Lieve Heer op Solder over naar de culturele basisinfrastructuur van Amsterdam. De geschiedenis van de schuilkerk moet worden verteld in het kader van de collegespeerpunten diversiteit en inclusiviteit. Om dat te blijven doen, haalt het college geld uit een pot van het AFK voor korte projectsubsidies.
‘Het museum is zo waardevol voor Amsterdam, en voor de binnenstad in het bijzonder, dat we het niet kunnen laten vallen’, zegt Meliani. ‘Het is er al 130 jaar en sluit aan bij het beeld dat we graag van Amsterdam hebben: een open, tolerante stad. Bovendien speelt Ons Lieve Heer op Solder een grote rol met zijn educatieprogramma.’
Kritiek
Op het AFK-besluit om Ons’ Lieve Heer op Solder over te slaan kwam veel kritiek. Collega-musea uit het centrum van Amsterdam zamelden vorige week demonstratief geld in op straat met collectezakken uit het museum (opbrengt: 202,79 euro). Onder een online petitie voor behoud van de subsidie stonden dinsdagmiddag meer dan vijftienduizend handtekeningen. De indruk was ontstaan dat Amsterdam in zijn streven naar ‘diversiteit en inclusie’ de voorkeur had gegeven aan culturele initiatieven van makers met een migratieachtergrond boven het beschermen van oud Nederlands erfgoed.
Het AFK was overwegend positief over de plannen van Ons’ Lieve Heer op Solder. Wel was er kritiek op de ‘niet geheel realistische’ begroting en vond het AFK dat de voornemens voor een cultureel diverser personeelsbestand ‘overtuigingskracht en concreetheid’ misten. Zodoende belandde het museum in de rangorde van toekenningen ‘onder de zaaglijn’ – met andere woorden: daar waar geen geld voor is.
Wethouder Meliani wil ook alsnog elf subsidieaanvragen honoreren in de categorie theater, die daar wegens geldgebrek waren afgevallen. Daar zit ook theater De Kleine Komedie bij, geliefd onder cabaretfans. Bij de keuze van de elf volgt Meliani het advies van het AFK, dat vaststelde dat er voor de theateraanvragen veel te weinig geld was begroot. De 1,9 miljoen euro die per jaar extra nodig is, haalt Meliani uit een cultuurbudget voor innovatie. De gedachte is dat alle cultuurinstellingen vanwege de beperkingen van de coronacrisis toch wel gedwongen zijn om te vernieuwen.