'Museum naast Openluchtmuseum beste keuze'

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem blijft onverminderd voorstander van vestiging van het toekomstige Nationaal Historisch Museum (NHM) pal naast het openluchtmuseum.

Dat liet museumdirecteur Pieter-Matthijs Gijsbers vrijdag weten in een reactie op het spoeddebat dat de Tweede Kamer deze week voerde met minister Ronald Plasterk van Cultuur. Het debat ging over de verhuizing van het NHM van de eerder voorgestelde plek naast het Nederlands Openluchtmuseum naar een plek in de Arnhemse binnenstad. Volgens Gijsbers is tijdens het debat ten onrechte de indruk gewekt dat het openluchtmuseum vrede heeft met verhuizing van het nationale museum en dat er al verre vormen van samenwerking tussen de twee musea bestaan.

‘De vestiging van het NHM naast het openluchtmuseum is in onze ogen nog steeds de beste keuze en ook conform het voorstel waarmee Arnhem het historisch museum toegewezen kreeg. Het biedt alle kansen op synergie tussen de twee musea en het openluchtmuseum heeft er in haar beleidsplannen ook rekening mee gehouden’, aldus Gijsbers, die er wel van overtuigd is dat het nieuwe rijksmuseum een ‘schitterend museum’ wordt.

Volgens de directeur is het een misvatting dat er al intensieve samenwerking tussen het NHM en het Openluchtmuseum is ontstaan. ‘Er is in april één gesprek geweest en meer niet.’

Het is maar de vraag of de twee musea tot de gewenste synergie en samenwerking kunnen komen nu het NHM op kilometers afstand van het openluchtmuseum dreigt te komen, aldus Gijsbers. ‘Dat is voorafgaande aan de locatiewijziging ook niet serieus onderzocht.’ De museumdirecteur noemt de verhuizing naar het centrum van Arnhem ‘riskant’.

Op 27 mei is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het NHM in Arnhem. De directie van het openluchtmuseum zal daar ook haar zienswijze presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden