Museum lokt publiek met patat en vliegende mummie

Vorige week een optreden in 'Laat de Leeuw' met het bronzen Romeinse masker 'Gordon'. Een paar maanden geleden spannende berichten over een dubbele krokodillenmummie....

TRUUS RUITER

Van onze verslaggeefster

Truus Ruiter

LEIDEN

'Het museum gaat open.' Zo vat de nieuwe directeur, mevrouw J.R. Magendans, de nieuwe koers van het RMO samen. Vooruitlopend op een grote verbouwing, die het museum eindelijk de gelegenheid zal geven om internationale exposities in huis te halen, is het RMO hard bezig zijn imago te verbeteren. Publiciteit hoort daarbij.

Vorig jaar haalde het RMO honderdduizend bezoekers binnen - ter vergelijking: de Kunsthal in Rotterdam had de helft meer, het Van Goghmuseum tien keer zo veel -, maar het potentieel is veel groter. Uit een onderzoek van het NIPO naar 'houding, kennis en gedrag' ten aanzien van archeologie, dat vorig jaar in opdracht van het Archeologisch Informatie Centrum (onderdeel van het RMO) werd gehouden, blijkt bij het grote publiek een brede belangstelling voor het verleden te bestaan.

Men zegt archeologie zelfs belangrijk te vinden, maar zit met een mond vol tanden als wordt gevraagd een oudheidkundige collectie te noemen. Bij doorvragen komt 45 procent op het RMO en even zoveel op het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum in Borger. Het is dus niet verwonderlijk dat mummies, farao's en hunebedden veruit het hoogst scoren als onderwerp van belangstelling.

'Klantgericht denken', het klinkt nog wat onwennig op de burelen van het RMO, maar die kant gaat het nu wel op. De komende drie jaar zullen de tentoonstellingen in de door de verbouwing beperkte ruimte van het museum zich speciaal op de doelgroepen richten. De bezoekers die puur voor de mooie objecten komen zullen met een 'topstukken'-tentoonstelling aan hun trekken komen. Voor de groep die met educatieve doeleinden het museum bezoekt, vooral scholieren, is er de 'hands on'-tentoonstelling Romeinen in den vreemde, die eind juni opengaat. Begin april is er een expositie over mummies.

Voor de jeugd - in 1996 goed voor bijna de helft van het bezoek - organiseert het museum overigens al sinds een jaar verjaardagspartijtjes en heeft ze een serie vouwbladen met 'Basics' van het museum, basisinformatie ten behoeve van werkstukken. Scholen kregen het nieuwe affiche van het RMO toegestuurd, waarop onder de tekst 'Flashback', een mummie als een straaljager door de lucht schiet en een zak patat als eyecatcher moet werken. Zo modern was het bijna 180 jaar oude Rijksmuseum van Oudheden nog nooit geweest.

De verwachting is dat de verbouwing, waar het museum al meer dan tien jaar op wacht, in oktober zal beginnen. De binnenplaats van het museum wordt overkapt zodat een grote expositieruimte ontstaat. Bovendien komt er klimaatbeheersing, wat hard nodig is. Niet alleen voor de eigen, deels kwetsbare collectie, maar ook voor de bruiklenen: geen enkel museum leent meer iets uit als de condities in de tentoonstellingszalen niet optimaal zijn.

De verbouwing is een goede aanleiding voor het museum om de vaste tentoonstelling aan te passen. 'Alles wat tientallen jaren vanzelfsprekend was, wordt opnieuw bezien', zegt Magendans. 'De komende drie jaar zullen we gebruiken om te onderzoeken wat het publiek interessant vindt en waarom. Dit is een heel interessante periode voor ons. Op de afdeling Nederlandse archeologie na, die al gemoderniseerd is, blijft niets zoals het was.'

Aan de voorkant van het museum zal ook veel veranderen. Met zijn dichte zonwering ziet het gebouw er veel te gesloten uit, vindt directeur Magendans. 'We zullen iets met vitrines doen, iets van de collectie laten zien. Ik wil dat voor iedereen die hier langsloopt of -fietst, en dat zijn nogal wat mensen, duidelijk is, dat hier een museum is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden