Museum krijgt zeven ton voor aankoop Van Gogh

Staatssecretaris Nuis past 700 duizend gulden bij om de aankoop van het schilderij De Turfboot van Vincent van Gogh door het Drents Museum mogelijk te maken....

ANP

ANP

ZOETERMEER

Het Drents museum wil over de hoogte van het bedrag niet meer kwijt dan dat het 'zes nullen telt en niet met een 1 begint'.

De Turfboot geldt als een van de belangrijkste werken uit Van Goghs Drentse periode. Vincent van Gogh bracht in 1883 drie maanden in de noordelijke provincie door nadat hij gebrouilleerd was geraakt met zijn omgeving als gevolg van zijn affaire met een prostituee.

In de natte en koude herfst van 1883 raakte Van Gogh zeer onder de indruk van de 'melancholiek schoonheid' van het Drentse landschap en van het sobere, harde leven van de boerenbevolking en de veenarbeiders.

De schilder legde zijn indrukken voornamelijk vast in de vorm van landschappen en scènes uit het boerenleven. Op dat Drentse oeuvre is De Turfboot qua onderwerp een opvallende uitzondering. Van zijn Drentse werk is relatief weinig bewaard gebleven.

Toen Van Gogh na die herfstperiode naar zijn ouders in Nuenen vertrok, nam hij slechts vijftien tekeningen en aquarellen en zeven olieverfschilderijen mee. Daarvan is De Turfboot volgens het Drents museum zeker een van de interessantste.

Het museum is er dan ook 'gloepens bliede' mee. Het schilderij was al sinds 1904 in het bezit van een redersfamilie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden