Museum is wit bolwerk gebleven

Zestien jaar overheidsbeleid om meer allochtonen te betrekken bij Nederlandse musea heeft nauwelijks iets opgeleverd. De grootste kunstmusea in Nederland hebben geen allochtonen in dienst als directeur, onder de conservatoren of bij de afdelingen marketing, communicatie en educatie....

Dat zijn de belangrijkste conclusies na navraag bij de twaalf grootste kunstmusea in Nederland. Ondanks inspanningen van musea, met name door een programmering van niet-westerse kunstenaars en ‘extra actief’ pr-beleid, blijven de allochtonen weg uit het museum. Daarbij vinden de musea het ‘onbehoorlijk’ en ‘beschamend’ om de bezoekers openlijk naar culturele herkomst te vragen, waardoor ze minder kennis hebben wie ze in huis halen.

Aan het nut van de Stimuleringsprijs voor culturele diversiteit die de Mondriaan Stichting onlangs uitschreef, wordt binnen de museumwereld sterk getwijfeld. De Nederlandse kunstmusea werden eind vorig jaar door de stichting uitgenodigd een plan in te dienen ter verhoging van de culturele diversiteit onder hun bezoekers. De winnaar, die naar verwachting volgende maand bekend zal worden gemaakt, ontvangt 500 duizend euro om het ingediende plan uit te voeren.

‘Weggegooid geld’, zegt Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. Slechts de helft van de twaalf ondervraagde musea geeft te kennen aan de prijsvraag deel te nemen. Volgens conservator Mirjam Westen van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is het ‘schandalig dat een prijsvraag nodig is’ voor een diversere museumprogrammering.

Recent onderzoek van de Nederlandse Museumvereniging wijst uit, dat slechts één procent van het museumbezoek uit Nederlanders van allochtone afkomst bestaat. Alle voornemens van één minister en drie staatssecretarissen (Hedy d’Ancona, Ad Nuis, Rick van der Ploeg en Medy van der Laan) ten spijt, richt de politiek zich volgens verschillende musea met zijn allochtonenbeleid op de verkeerde problematiek.

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is er sinds 1995 een lichte stijging waar te nemen onder het museumbezoek van allochtonen. Deze stijging is echter te danken aan cultuureducatie op school. Het probleem van de culturele achterstand onder allochtonen zou dan eerder een sociaal economische oorzaak hebben. Volgens Van Krimpen moet de culturele interesse onder allochtonen dan ook beginnen bij het onderwijs, en niet bij de musea. ‘Nu is het alsof wij de problemen moeten oplossen die de regering heeft veroorzaakt.’

‘Een linke strategie’, vindt Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, de gedachte om het allochtonenbeleid van de musea op zijn beloop te laten. Luiten: ‘Musea worden met gemeenschapsgeld gefinancierd. Ze hebben een maatschappelijke plicht om een gevarieerder publiek te trekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden