Museum in Graz inventariseert nazi-roofkunst

Het Joanneum Museum in de Oostenrijkse stad Graz heeft zo'n zeventig kunstvoorwerpen in huis die in de Tweede Wereldoorlog door de nazis zijn afgenomen van joodse eigenaren....

AP

Tot de geroofde werken behoren schilderijen en tekeningen van Gustav Klimt, Auguste Rodin, Alfred Kubin, Rudolf en Franz Alt. De voorwerpen vertegenwoordigen een waarde van tussen vijf en tien miljoen schilling (tussen 800 duizend en 1,6 miljoen gulden).

Het Joannum Museum heeft, net als andere Oostenrijkse museums, zijn collectie onderzocht in het kader van een wet uit 1998, waarin schadeloosstelling werd vastgelegd voor geroofde kunst.

Het museum heeft van ongeveer de helft van de werken de eigenaren of hun erfgenamen kunnen achterhalen. Van de overige objecten zullen foto's op het Internet worden verspreid.

'De werken zijn niet bijzonder spectaculair of kostbaar, maar voor de oorspronkelijke eigenaren is de sentimentele waarde natuurlijk groot', aldus het museum.

Daarbij doet zich een ander probleem voor. De verkrijgbare kaarten zijn nogal globaal en weinig fijnmazig. Stafkaarten worden niet verkocht, want Grieken zijn panisch over de kans dat de Turken hun eilanden willen heroveren en daartoe spionneren. Dat merkten we op een middag toen we over een aangename landweg naar Kalitheios wandelden. Plotseling doemde een poort op en toen we de pas inhielden, klonken al barse bevelen. We waren op het terrein van een kazerne beland en werden naar de commandopost gevoerd, waar we aan een ondervraging werden onderworpen. Hadden wij wellicht een verrekijker? Maakten we foto's? Waren we vaker op Rhodos geweest? Waarom luidde mijn tweede voornaam Theodorus? Het is een Griekse naam! Was mijn vader een Griek? Ten slotte werden we afgemarcheerd en konden de wandeling voortzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden