Museum Het Domein stopt als zelfstandig museum

Museum Het Domein in Sittard houdt op te bestaan als zelfstandig museum. Het gaat op in De DoMIJNen, een nieuwe organisatie waarin vijf culturele instellingen worden verenigd. Dat heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen donderdagavond besloten.

null Beeld Bert Janssen
Beeld Bert Janssen

Tegen de samenvoeging was verzet gerezen, onder meer van sponsoren van het museum en de Stichting Vrienden van Het Domein. Zij hadden een alternatief plan ingediend voor een zelfstandig voortbestaan van de tak hedendaagse kunst van het museum, dat ook een afdeling Stedelijke Historie & Archeologie heeft. Dit plan werd afgewezen door de gemeenteraad. Ook kunstenaars en bestuurders uit de culturele wereld hebben eerder in een open brief aan het gemeentebestuur protest aangetekend tegen de fusie.

Het Domein, dat vorig jaar rond de 25 duizend bezoekers trok, heeft in zijn 20-jarig bestaan een reputatie opgebouwd door zijn eigenzinnige tentoonstellingen met hedendaagse kunst. Die zijn niet zelden actueel en geëngageerd, zie de huidige expositie The Yes Men Out-Smarting Capitalism. De conservator hedendaagse kunst van het museum, Roel Arkesteijn, was een van de kanshebbers om het Nederlandse paviljoen te vullen tijdens de Biënnale van Venetië in 2015.

Het Mondriaan Fonds, de verdeler van rijkssubsidies voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, noemde Het Domein in december vorig jaar 'een van de onmisbare parels in het Zuiden' toen het geld toekende voor nieuwe aankopen. In het museum exposeerden kunstenaars als Charlotte Seifert, Leon Golub, Anouk Kruithof, Roger Ballen en Hans op de Beeck.

Bezuiniging

De samenvoeging van de vijf instellingen is het gevolg van een besluit in 2012 van de gemeente Sittard-Geleen om 745 duizend euro te bezuinigen op cultuur. De fusie levert volgens wethouder Noël Lebens van Cultuur (CDA) 586 duizend euro op.

Het Domein komt in een organisatie met bibliotheek BiblioNova, muziekschool Artamuse, Stadsschouwburg Sittard-Geleen en het Euregionaal Historisch Centrum, dat onder meer het stadsarchief herbergt. De vijf directeuren van deze instellingen worden vervangen door één nieuwe directeur. Ook denkt de gemeente minder geld te hoeven uitgeven door samenvoeging van ondersteunende diensten.

Tegenstanders van de fusie zijn bang dat De DoMIJNen een cultureel centrum zonder duidelijk profiel wordt. Volgens hen is de artistieke vrijheid om hoogwaardige tentoonstellingen te kunnen blijven maken, niet gewaarborgd. Zij vrezen ook dat de nieuwe organisatie geen museumstatus meer krijgt, waardoor de verkrijging van bruiklenen en het aankoopbudget gevaar lopen. 'Het museum is straks geen aparte entiteit meer', zegt Robert van Lanschot, bestuurslid van Stichting Vrienden van Het Domein.

Wethouder Lebens stelt dat het aanbod van kunst en cultuur intact blijft. Hij bestrijdt dat De DoMIJNen geen museumregistratie zou krijgen. 'Het plan garandeert tevens dezelfde positie voor de conservator hedendaagse kunst.' Lebens benadrukt dat er niemand wordt ontslagen. Volgens hem had er ook op een andere manier kunnen worden bezuinigd, maar dan had een van de vijf instellingen zijn deuren moeten sluiten. 'Ik zeg naar goed katholiek gebruik: tel je zegeningen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden