NieuwsMuseum Comm

Museum Comm in Den Haag gaat dicht voor individuele bezoekers

‘We vinden het zelf een hartstikke leuk museum, maar de aantrekkingskracht valt toch tegen,’ aldus zakelijk directeur Adriaan Wagenaar

Bart Dirks
Bezoeker kijkt naar een interactieve beeld- en geluidinstallatie in Comm in Den Haag.  Beeld Hans Poel
Bezoeker kijkt naar een interactieve beeld- en geluidinstallatie in Comm in Den Haag.Beeld Hans Poel

Comm, het museum voor communicatie in Den Haag, sluit op 20 juli zijn deuren voor individuele bezoekers. Het compleet vernieuwde museum trok veel minder bezoekers dan verwacht. Comm blijft wel open voor evenementen en zakelijke vergaderingen.

Begin 2016 sloot het Museum voor Communicatie met zijn postzegels, antieke brievensorteermachine en dito telefooncentrale de deuren voor een grondige verbouwing. Het museum wilde af van zijn stoffige imago, maar toen al werd achter de schermen getwijfeld of er überhaupt nog een toekomst was. De bezoekersaantallen waren dramatisch laag en het museum redde het niet langer met de bruidsschat van het Staatsbedrijf der Posterijen.

Maar anderhalf jaar na de doorstart is de fut er opnieuw uit. ‘We rekenden op 40- tot 50 duizend bezoekers in 2018, maar dat werden er slechts 23 duizend’, zegt zakelijk directeur Adriaan Wagenaar. ‘Mensen kenden wel het oude postmuseum maar niet COMM, ondanks behoorlijk wat marketing. We vinden het zelf een hartstikke leuk museum, maar de aantrekkingskracht valt toch tegen. Bij gebrek aan wisselende exposities was het bovendien moeilijk om urgentie uit te stralen: je moet nú naar het Comm gaan, anders mis je het.’

Kritiek op nieuwe opzet

Er was kritiek op de nieuwe opzet van Comm. De instelling wilde zich veel meer richten op zakelijke evenementen. En de oude collectie, die als ‘stoffig’ werd gezien, kreeg nog maar weinig ruimte op de vier verdiepingen van het museum. In plaats daarvan kwam de nadruk te liggen op hedendaagse communicatie met veel beeldschermen en filmpjes. Comm liet zich bij de vernieuwingen inspireren door wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam en Beeld en Geluid in Hilversum.

Met Beeld en Geluid gaat het Comm nu een bestuurlijke samenwerking aan. Voor Beeld en Geluid past de samenwerking met Comm in het ‘vernieuwingstraject’ om bij te dragen aan een ‘mediawijzere en open samenleving’. In Hilversum blijft het media-archief het kloppend hart van de democratie, bij Comm in Den Haag moeten pers en journalistiek centraal komen te staan.

‘We gaan werken met tijdelijke exposities, debatten en evenementen’, aldus zakelijk directeur Wagenaar van Comm. ‘Daarbij richten we ons op groepen, en niet langer op individuele bezoekers.’

Comm werd in 1929 opgericht als Nederlandsch Postmuseum, later werd het omgedoopt in PTT-museum en vervolgens in Museum voor Communicatie. Beeld en Geluid is niet de eerste samenwerkingspartner voor Comm. In maart 2018 werd de ‘collectie postwaarden’, met ruim een miljoen postzegels, overgedragen aan het Nationaal Archief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden