MUSEUM

Museum Boijmans blijft nog langer dicht, tot najaar 2028

De renovatie en verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat nog eens 2,5 jaar langer duren dan gepland. De heropening van het museum schuift op van februari 2026 naar november 2028. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders woensdag bekend gemaakt.

Bart Dirks
Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum blijft tot 2028 dicht. Beeld ANP
Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum blijft tot 2028 dicht.Beeld ANP

Boijmans is sinds mei 2019 gesloten. Het museum mocht niet langer open blijven vanwege asbest, wateroverlast en brandveiligheid. De gemeente wil de renovatie verbinden aan het aantrekkelijker en toegankelijker maken van het Museumpark. Het architectenbureau Mecanoo heeft daar een plan voor gemaakt.

‘Boijmans is nu een burcht’, zei architect Francine Houben in juni 2020 in de Volkskrant. ‘Het museum is slecht toegankelijk, oogt niet gastvrij en is nauwelijks verbonden met het Museumpark en de stad.’ De ‘gordiaanse knoop’ kan volgens haar alleen worden doorgehakt door het ‘ontklonteren’ van de aaneenschakeling van gebouwdelen. Er moet een nieuwe gastvrije ontvangstruimte komen, een meanderende passage, een nieuw parkpaviljoen met een nieuwe zaal voor hedendaagse kunst en een restaurant. Ook moet er een doorgang komen van het Museumpark naar het centrum (Westersingel).

Die voorstellen van Mecanoo worden omarmd door het museum en het stadsbestuur - de gemeente is eigendom van museum en collectie. Ook commissie voor Welstand en Monumenten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn positief over de hoofdlijnen van het plan.

Extra geld

De kosten voor de ambitieuze renovatie van het museumgebouw bedragen 259 miljoen euro. De gemeente Rotterdam, eigenaar van dit gebouw, draagt met 170,9 miljoen euro het grootste deel van de kosten. Bijdragen van derden voor het ambitiescenario bedragen 13 miljoen, maar om het ontwerp voor de ambitieuze renovatie te bekostigen is 75 miljoen extra nodig.

‘Feit is dat we de ambitieuze renovatie niet kunnen realiseren met de huidige middelen’, aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): ‘Als we terug zouden vallen op het basisscenario van renovatie betekent dat voor het museum en de omgeving stilstand. En stilstand is achteruitgang.’

Een particuliere partij (de Welgelegengroep) wil de herontwikkeling van de villa’s aan de Westersingel en een parkpaviljoen op zich nemen - en steekt daar circa 40 miljoen euro in. Er blijft dan nog een gat over van 35 miljoen euro. In dit bedrag zijn nog geen kosten meegenomen voor de verbetering van het Museumpark. Dit wordt in een verkenning onderzocht, die zes maanden zal duren.

Dit najaar opent het Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie. Daarmee wordt de collectie weer toegankelijk voor publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden