Musea toch niet gratis voor kinderen

Minister Plasterk van Cultuur ziet af van zijn voornemen musea gratis toegankelijk te maken voor kinderen tot en met 12 jaar.

Van onze verslaggever Rob Gollin

Onderzoek wijst uit dat de bezoekersaantallen nauwelijks zullen toenemen. Bovendien valt de compensatie die het departement aan musea moet betalen voor de gederfde inkomsten hoger uit dan was voorzien.

Het plan was de entreeprijzen voor kinderen in zo’n 400 musea met ingang van 1 september af te schaffen. Plasterk wilde jongeren op deze manier meer in aanraking laten komen met kunst en cultuur. De maatregel zou minstens drie schooljaren gaan gelden. Jaarlijks was hiervoor 5,4 miljoen euro uitgetrokken.

Onzeker

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman dat hij – gelet op de noodzaak tot bezuinigen – het ‘niet verantwoord acht zo’n groot bedrag in te zetten voor een tamelijk onzeker resultaat’. Er bestaan veel twijfels over de effecten: het kinderbezoek zou hooguit met 10 procent toenemen, een aantal musea is al vrij toegankelijk.

Uit onderzoek van het bureau Letty Ranshuysen blijkt dat de overgrote meerderheid van de bezoekers bereid is entree te betalen voor kinderen. De financiële drempel is laag, de kosten voor een kaartje zijn gering in vergelijking met de reiskosten en horeca bij uitstapjes met het gezin.

De Nederlandse Museumvereniging becijferde bovendien dat de inkomsten die de deelnemende instellingen missen aanzienlijk hoger uitvallen dan 5,4 miljoen euro. Met dat budget is de vrije toegang niet voor drie of vier, maar hooguit twee jaar te garanderen.

Proef

Plasterk heeft de NMV gevraagd om een kleinschaliger proef, waaruit beter valt op te maken of vrije toegang effectief is. Hij suggereert ook het vervoer naar musea gratis te maken.

Zeven musea in Leiden kondigden juist gisteren aan kinderen tot en met 12 jaar van 1 juli tot 1 september voor niets toe te laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden