Musea lijden nog altijd aan onwil en hebzucht

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, deed maandag tijdens het debat Voor de eeuwigheid?, zijn best de pessimistische stemming over het collectiebeleid in Nederland te doorbreken.

Uitgangspunt voor de discussie in het conservatorium in Amsterdam, georganiseerd door de Mondriaan Stichting en Erfgoed Nederland, was het boek dat de twee instituten vorige maand publiceerden. Een kleine dertig museumvertegenwoordigers verwoorden daarin de mogelijkheden en (vooral) onmogelijkheden van een beter collectiebeleid in Nederland. Belangrijkste vraag: wat is terecht gekomen van de Collectie Nederland die 28 jaar geleden door minister Hedy d’Ancona werd geïnitieerd?

Afgaande op de reacties: niet veel. Geld, bureaucratie, onwil en hebzucht verhinderen dat musea met elkaar beslissen wie wat aankoopt, om zo doublures en hiaten te voorkomen.

Als onderliggende oorzaak werd veelvuldig naar voren gebracht dat Nederland te veel musea kent die er allemaal een verzameling op na willen houden, zonder daarvoor de middelen te hebben of een duidelijk profiel. Maar ook daarover wilde Pijbes niet te somber doen. Oplossingen: overnames, fusies, strategische allianties of buy outs, zoals het Van Gogh Museum dat met het Mesdag Museum heeft gedaan. ‘Grote musea hebben meer slagkracht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.