NieuwsBoekenweek

Murat Isik schrijft Boekenweekessay 2019, thema is 'De moeder de vrouw'

Murat Isik schrijft het Boekenweekessay van de Boekenweek 2019. Het thema van de 84ste Boekenweek, van 23 tot met 31 maart 2019, is De moeder de vrouw, naar het beroemde gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff (‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien’).

Iñaki Oñorbe Genovesi
Murat Isik. Beeld Casper Kofi / de Volkskrant
Murat Isik.Beeld Casper Kofi / de Volkskrant

Isik, dit jaar winnaar van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs, is vereerd met de taak: ‘Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans.’

Volgens Isik zijn moeders vrouwen die zich met ‘een enorme toewijding ontfermen over hun kinderen’ en tegelijkertijd proberen ‘de dwalingen van hun ontsporende echtgenoten te bestrijden om het gezin voor verder onheil te behoeden’. Moeders die, aldus de 40-jarige auteur, deels gedwongen door de omstandigheden, ‘besluiten een emancipatiestrijd te voeren die hen voor grote uitdagingen stelt’.

De in Izmir geboren schrijver van Zaza-afkomst (een Iraans volk met een eigen taal in het huidige Turkije) noemt het ‘een mooie uitdaging’ dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay. Isik volgt schrijver, politicus en natuurkundige Jan Terlouw op, die dit jaar onder de titel Natuurlijk het Boekenweekessay schreef met het thema natuur.

Isik debuteerde in 2012 met Verloren grond, het verhaal van zijn (groot)ouders in Oost-Turkije. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en het boek werd in het Duits, Zweeds en Turks vertaald. Vorig jaar verscheen zijn deels autobiografische roman Wees onzichtbaar, waarin hij de jeugd beschrijft van verteller Metin Mutlu in de verloederde Bijlmer in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Isik won er de Libris Literatuur Prijs 2018 mee, de Boekhandelsprijs 2018 en werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijnprijs.

Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek van 2019 verkrijgbaar bij de boekhandel. Dan is ook het Boekenweekgeschenk verkrijgbaar, komend jaar van de hand van bestsellerauteur Jan Siebelink, onder meer bekend van Knielen op een bed violen.

Interview Murat Isik

In zijn tweede roman keerde Murat Isik terug naar het milieu van zijn jeugd: de verloederde Bijlmer. Die maakte van een onzekere jongen met een dubbelleven een schrijver.

Land van Afkomst

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Schrijver Murat Isik (40): 'Op school noemden ze me Schoonmaker, dat werd mijn naam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden