'Multicultidrama' is zere plek Nederland

Mensen blij zwaaiend, nadat ze een kaartje hebben bemachtigd. Een dikke rij op de gracht. Wie niet beter wist, zou denken dat de Rode Hoed maandagavond de voorverkoop voor een popconcert was begonnen....

Van onze verslaggever

Tout opiniërend Nederland stroomde samen op de Keizersgracht. De commentatoren van de kranten, het Sociaal en Cultureel Planbureau, 'mensen die werken met allochtonen', de minister voor het minderhedenbeleid, en de aanstichter van dit alles: publicist Paul Scheffer die op 29 januari in de NRC een stuk publiceerde onder de titel 'Het multicultureel drama'.

Zijn artikel deed wat vele andere artikelen over het migrantenvraagstuk nooit echt lukte. Het raakte een open zenuw. Volgens Scheffer plukt Nederland op dit moment de wrange vruchten van de heersende cultuur van tolerantie.

In naam van de openheid kijkt men in Nederland weg van de toenemende sociale ongelijkheid en culturele segregatie. Een ontwikkeling die Scheffer niet anders kan karakteriseren dan als een multicultureel drama.

Op de vraag wat hieraan te doen kwam maandagavond geen pasklaar antwoord. Scheffer beklemtoonde nogmaals de urgentie nu '60 procent van de allochtone leerlingen die zich meldt op de basisschool nog geen balpen heeft gezien en de geestelijke gezondheidszorg zich geen raad weet met de psychische problemen van asielzoekers'. Zijn gespreksgenoot Ahmed Aboutaleb van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, wees op de oudere migranten die zich gedesillusioneerd hebben afgekeerd van de samenleving en hoe fnuikend dat is voor de opvoeding van de volgende generatie.

Aboutaleb vindt dat er veel meer ruimte moet komen om afgestudeerde allochtonen te laten instromen in de Nederlandse samenleving en op de arbeidsmarkt. Hij beklemtoont dat allochtonen zélf de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun vaardigheden bij te spijkeren, en dat de overheid de benodigde faciliteiten moet leveren.

Aan minister Van Boxtel vroegen Scheffer en Aboutaleb waar de grote visie, de heilige norm op dit terrein bleef. Scheffer: 'U formuleert het niet als een dringend probleem.' Die aanval plezierde de minister niet: 'U moest eens weten hoe urgent ik het vind, méér dan urgent. Er gaan jaarlijks honderden miljoenen naar achterstandsbeleid, maar ik zeg: ''Haast u langzaam, doe het goed''.'

Terwijl het debat nog voortduurde, passeerden buiten drie allochtone jongeren nietsvermoedend de deur waarachter de witte matadoren van het gekleurde debat zich om hen bekommerden. 'Multicultureel drama', vraagt de jongen. 'Als je het dan over blank en zwart wilt hebben: de grootste seriemoordenaars in de geschiedenis zijn blanken, de grootste pedofielen ook. Dat is pas drama.' Zijn vriendin trekt hem verder. 'Ik kom net van school', zegt ze. Ik moet morgen weer vroeg op, want ik moet naar school. Voor al dat gepraat heb ik geen tijd. Daarmee kom ik niet verder.'

Zie ook de Voorkant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden