Multiculti kan ook behoorlijk glossy zijn

De 16-jarige gymnasiumleerlinge Iris van Suylekom , uit Teteringen, denkt dat het over tien jaar een 'rotzooi' is in Nederland....

Mirjam Schöttelndreier

Het zijn zomaar twee meningen die Mavis, zowel de naam van het bladals van de eigenaresse en hoofdredacteur Mavis Albertina, optekende uitde mond van voorbijgangers. Mavis, zowel het blad als de vrouw, willenvan Nederland een krachtige 'diverse' samenleving maken waarin kleur- encultuurverschillen niets afdoen aan de gelijkwaardigheid van mensen.

Om te onderstrepen dat het geen oud-links goedebedoelingenprojectbetreft, straalt Mavis zelf als een Nederlandse Oprah Winfrey op de glossycover. Mavis is behalve hoofdredacteur en naamgever van het blad, een inde regio Rotterdam bekende presentatrice van een talkshow op tv. De uit Curaçao afkomstige duizendpoot is een zakenvrouw, gastvrouw en organisator van evenementen die niet schroomt politiek stelling te nemen.

In dit nummer, het eerste van dit jaar, krijgt SP-leider JanMarijnissen ruim baan om zijn kijk op de multiculturele samenleving te geven. 'De integratie is gelukt als iedereen gelijke kansen heeft.' Maardaarom moeten de Europese grensen dicht blijven: 'Als we die goedkopePolen hier naartoe halen is er weinig noodzaak om mensen met minderkansen op de arbeidsmarkt aan te nemen als de economie aantrekt.'

Ook het recente rapport Niet langer met de ruggen naar elkaar van deRaad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) wordt met buurtwerkersdoorgenomen. Daarnaast biedt Mavis volop ruimte aan de 'etnische'ondernemer die met succes een supersauna heeft opgezet, is er bruidsmodeuit diverse culturen en zien we eindelijk zwarte billen en bovenbenen dieonder het cosmetische mes zijn geweest. Ook lees je dat negroïde vrouwennog geen laserbehandeling kunnen ondergaan vanwege het risico vanpigmentverschuivingen. En als er geshopt wordt bij Mavis, gebeurt dat gewoon bij H & M en de Hema, en niet bij de winkel die een maandsalarisvraagt voor een sandaaltje.

De hoofdredacteur zelf voert in haar column actie tegen 'eenkleurigebedrijven'. Een paar tips: Allochtonen willen geen allochtonenbaan, dusnodig niet expliciet 'minderheden' uit. En: Niet elke nieuwe Nederlanderzit te wachten op een aparte gebedsruimte.

De wereld van Mavis & Mavis is een dynamische en vooral grens- en hokjesvrije wereld, waarin kritiek mag, maar zielig zeuren niet wordtgewaardeerd. Voor de angsthazen die met de 'zwarte' PvdA-stem eenterugkeer naar pamperland vrezen, biedt het blad hoop. Nu nog een stevigeeindredacteur die het, hier en daar, kromme taalgebruik rechtzet.

Mirjam Schöttelndreier

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden