Muitende redacteuren Querido Kinderboeken maken doorstart onder de naam Emanuel - wat doen de auteurs?

Uitgeverij Emanuel. Dat is de naam van de nieuwe literaire kinderboekenuitgeverij waarmee uitgever Wendy Wilbers en vijf redacteuren van Querido Kinderboeken een doorstart maken. In hun kielzog bevinden zich vermoedelijk ruim zestig kinderboekenauteurs onder wie Francine Oomen, Guus Kuijer, Anna Woltz en Bibi Dumon Tak.

Wilma de Rek
Guus Kuijer is een van de ruim zestig kinderboekenauteurs die Querido vermoedelijk verruilt voor de nieuwe uitgeverij Emanuel. Beeld Adrie Mouthaan
Guus Kuijer is een van de ruim zestig kinderboekenauteurs die Querido vermoedelijk verruilt voor de nieuwe uitgeverij Emanuel.Beeld Adrie Mouthaan

Eind september besloten tientallen schrijvers Querido Kinderboeken te verlaten. In een mail verklaarden ze zich solidair met de zeskoppige redactie van Querido Kinderen, die in zijn geheel was opgestapt na een maandenlang slepend conflict met moederconcern WPG Uitgevers.

Gisteravond kwamen ruim vijftig kinderboekenschrijvers samen in café Engels in Rotterdam. Daar maakten Wilbers en haar redacteuren bekend dat ze vanaf vandaag in dienst treden bij de nieuwe uitgeverij Emanuel. Emanuel wordt een imprint van Blossom Books, een kleine, zelfstandige uitgeverij in Young Adult-boeken van Myrthe Spiteri (31).

Of de kinderboekenschrijvers van Querido inderdaad allemaal meegaan, is nog niet bekend. 'De stemming was goed', zegt Edward van de Vendel, woordvoerder van de auteurs. 'Maar het staat uiteraard iedereen vrij daarover zijn eigen beslissing te nemen.' Het gaat uitsluitend om nieuw te verschijnen werk; de rechten van reeds verschenen boeken (de zogeheten 'backlist') blijven bij WPG Uitgevers waar Querido Kinderboeken onderdeel van is.

Het initiatief voor uitgeverij Emanuel komt van Myrthe Spiteri. Ze las over de problemen bij Querido Kinderboeken en stuurde eind september via twitter een DM (direct message) naar auteur Edward van de Vendel, woordvoerder van de schrijvers, met het voorstel te praten. Spiteri is nog maar kort zelfstandig uitgeefster; afgelopen januari kocht ze Young Adult-uitgeverij Blossom Books los van uitgeverij Kluitman, waar ze na haar stage was blijven werken.

Vette knipoog

De naam Emanuel is een vette knipoog naar de voorgeschiedenis. Querido is in 1915 opgericht door Emanuel Querido als uitgeverij voor volwassenen en kinderen. Sinds 2014 vormen Querido en Querido Kinderboeken twee aparte bedrijven. De kinderboekenpoot is onderdeel van WPG Uitgevers, waartoe ook De Bezige Bij behoort; de volwassenenpoot maakt deel uit van het in 2014 uit WPG weggekochte Singel Uitgevers.

Het conflict tussen Querido Kinderboeken en WPG was ontstaan omdat WPG zijn greep op de kinderboekenpoot van het concern wilde vergroten; de uitgeverij moest onder meer verhuizen naar de Wibautstraat in Amsterdam, waar WPG is gevestigd.

De redactie van Querido Kinderboeken wilde bij de volwassenenpoot van uitgeverij Querido blijven, de uitgeverij die zich in 2014 onder leiding van Paulien Loerts had losgemaakt van WPG. Hoewel Querido en Querido Kinderboeken sindsdien formeel gescheiden organisaties waren, bleven ze in de praktijk nauw samenwerken - auteurs zoals Guus Kuijer publiceren hun kinderboeken bij de Querido Kinderboeken en dus formeel bij WPG, en hun andere boeken bij Querido van Paulien Loerts.

Bij de management buy out in 2014 was vastgelegd dat Loerts tot najaar 2018 geen kinderboeken mag uitgeven. Pogingen van Paulien Loerts om Querido Kinderboeken alsnog over te nemen van WPG en de kinderboeken- en volwassenenpoot van Querido weer te herenigen, liepen stuk; Loerts en WPG werden het niet eens over de prijs.

De grote vraag is wat er eind 2018 zal gebeuren, als het 'grote' Querido onder leiding van Paulien Loerts ook kinderboeken mag uitgeven en dus de imprint Emanuel kan overnemen. Spiteri wil nog niet zover vooruitkijken, zegt ze: 'Ik ben nog maar net zelfstandig en dat bevalt me zeer goed.' Spiteri krijgt steun van twee investeerders, Jack van Lint en Marc Dijkstra, die eerder de verzelfstandiging van Blossom Books mogelijk maakten.

Exodus bij Querido Kinderboeken: dertig schrijvers kondigen op 26 september hun vertrek aan uit solidariteit met opgestapte redacteuren.

Een aantal dagen later is het aantal auteurs dat zich solidair heeft verklaard met de zeskoppige redactie van Querido Kinderboeken opgelopen naar 62.

Ontheemde schrijvers en illustratoren op zoek naar hun thuis. Waar gaan ze heen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden