Muis met bobbel en een te korte staart

Apple transformeerde de computer. Zijn muis bleef achter in ontwikkeling. Haalt de Mighty Mouse de schade na twintig jaar in?...

Peter van Ammelrooy

Twee decennia geleden maakten computergebruikers voor het eerst kennismet een apparaat dat sindsdien van geen enkel bureaublad meer is weg tedenken: de muis. Het was de Californische computerbouwer Apple, rebels enrevolutionair, die dit elektronische aanwijsmiddel onder de aandacht vaneen breed publiek bracht.

De muis is in die twintig jaar geëvolueerd tot een veelkunstenaar metmeer knoppen dan een videorecorder en voorzien van een stuurwieltje. Hijverloor soms het snoer dat hem met de pc verbond. In de plaats daarvan kwameen radioverbinding en klikten we kabelvrij symbolen en woorden aan op hetbeeldscherm.

Vreemd genoeg levert de toenmalige rebel en revolutionair bij zijncomputers nog steeds vrijwel dezelfde muis als in 1984 bij zijn allereersteMacintosh. Hij kreeg weliswaar rondere vormen, ruilde zijnbesturing-met-bal in voor een infrarood oog, maar het ding telt nog steedsmaar één enkele drukknop.

Apple zag geen brood in de tweede, rechterknop die álle andere muizensiert en die op andere computers (lees: met Windows) een menu metsnelkoppelingen tevoorschijn tovert. Dat rechtergemuis zou alleen maarverwarrend werken voor gebruikers, meent Apple, en novices op een pc kunnendaarover meepraten. Tot sint-juttemis houden we vast aan de enkelknopper,liet de computermaker steeds weten.

Kennelijk is die dag nabij, want Apple heeft een nieuwe muis uitgebrachtdie meteen maar tot Mighty Mouse (prijs 55 euro) is gedoopt. Op het eerstegezicht lijkt deze machtige muis opnieuw behept met een enkele knop, maarschijn bedriegt. Hebben de meeste Windows-muizen een duidelijk zichtbaretweedeling, hun nieuwe melkwitte Mac-tegenvoeter verbergt onder zijn enkeleknop een linker- en rechterhelft.

Apple gebruikt, verstopt onder de motorkap, sensoren die bepalen of degebruiker links of rechts op de muis heeft gedrukt. Revolutionair is dieaanpak zeker te noemen, handig is het niet in alle gevallen. Werken met deMighty Mouse vergt meer concentratie om handelingen te verrichten.

Prettiger in het gebruik is Apple's scroll-wiel, dat is uitgevoerd alseen zacht rubber bobbeltje bovenop de rug van de muis. Dit doet denken aande kunststoffen stuurpookjes, waarmee op sommige laptops de muis isvervangen. Het bobbeltje reageert goed en snel, en laat gebruikers ookhorizontaal door een grote afbeelding of breed uitgesmeerde teksten'wandelen'.

Weer minder geslaagd zijn de drukknoppen aan de zijkant van de MightyMouse. Op een Mac-pc zijn hiermee tal van functies op te roepen, op eenWindows-machine laten ze de gebruiker op bijvoorbeeld een website devolgende of vorige pagina selecteren. Drukgevoelig heten de zijknoppen tezijn, maar ze gaan stroef en werken daardoor vertragend.

Wat we aan de nieuwe Apple-muis makkelijk zouden kunnen missen, is hetsnoer, dat met zijn 75 centimeter lengte voor gebruik op de gemiddeldeWindows-pc aan de korte kant is. Bij een Mac steek je de kabel in eenusb-ingang op het toetsenbord; op de 'gewone' pc achterop de behuizing,snel al anderhalve meter van het bureaublad verwijderd. Innovatie is mooi,maar niet altijd even machtig.

Peter van Ammelrooy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden