MTV maakt geen onderscheid meer tussen acteurs en actrices: alleen nog maar genderneutrale prijzen

MTV heeft besloten zijn tv- en filmprijzen voor beste acteur en beste actrice te schrappen en te vervangen door één genderneutrale onderscheiding. De Amerikaanse jongeren- en muziekzender ziet niet in waarom mannelijke acteerrollen en vrouwelijke acteerrollen nog langer apart beoordeeld zouden moeten worden. Een buitengewone acteerprestatie is buitengewoon, ongeacht het geslacht van de vertolker ervan.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld afp
Beeld afp

Hierdoor zal Emma Watson, die is genomineerd voor haar rol in de kaskraker Beauty and the Beast, op 7 mei in Los Angeles de strijd aangaan met onder meer Hugh Jackman (Logan) en Daniel Kaluuya (Get Out) voor de MTV Movie & TV Award. En zullen Millie Bobby Brown uit Stranger Things en Emilia Clarke (Game Of Thrones) wedijveren om de prijs voor beste tv-rol met hun mannelijke collega Jeffrey Dean Morgan (The Walking Dead).

Het is niet voor het eerst dat MTV de categorieën voor beste acteur en beste actrice samenvoegt. Dat gebeurde eerder al in 2006 en 2007. Bovendien heeft de tv-zender in de ruim 25 jaar dat hij zijn filmprijzen uitreikt diverse onderscheidingen bedacht waar sekse geen rol speelde: beste held, beste slechterik of beste komische prestatie.

Toch komt de huidige genderneutrale oplossing van MTV niet zomaar. Al enige tijd woedt een verhit debat over het grote verschil in beloning tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs. Ook is er een terugkerende discussie over het onderscheid tussen mannen en vrouwen bij prestigieuze prijzengala's als de Oscars, de Golden Globes of de Emmys. Velen zien dit onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs als 'seksistisch'.

Beyoncé en Adele

Al in 2010 vertelde auteur en columnist Kim Elsesser dat 'het onderscheid slechts het vooroordeel bestendigt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen zo groot zijn dat zelfs hun acteerprestaties niet als gelijk kunnen worden gezien'. Anderen wijzen er juist op dat het voortdurende onderscheid weliswaar niet wenselijk is, maar wel 'een noodzakelijk kwaad' blijft zolang mannen de entertainmentindustrie domineren. Door aparte prijzen zouden vrouwen nog enigszins zichtbaar blijven.

Neem de Oscars eerder dit jaar: had de Academy Ryan Gosling (die de Oscar niet kreeg) of Emma Stone (die het gouden beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol wel won) moeten nomineren als beste acteur voor La La La land? Bij de Grammys, de belangrijkste muziekprijzen, lijken ze er minder moeite mee te hebben. Daar werden de categorieën Beste vrouwelijke vocalist en Beste mannelijke vocalist al jaren geleden vervangen door Beste pop solo-optreden. Sindsdien staan zangers op het prijzengala nog slechts in de schaduw van muzikale diva's als Beyoncé en Adele.

Geen mannen- of vrouwenhokje

Op sociale media wordt de stap van MTV om één genderneutrale onderscheiding toe te kennen hierom al toegejuicht. 'Je zult zien dat vrouwen nu ook veel meer tv- en filmprijzen gaan winnen.' Maar er is nog een reden: acteurs als Ruby Rose (Orange is The New Black) of Asia Kate Dillon (Billions) die zichzelf niet in een vrouwen- of mannenhokje willen plaatsen. Die komen niet langer voor ongemakkelijke keuzes te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden