Msn gaat gemist worden, maar alleen uit nostalgie

Het is wederom het einde van het internettijdperk: msn wordt stopgezet en wordt overgezet naar Skype. Een hele generatie moet afscheid nemen van het chatprogramma waarmee ze vriendschappen hebben onderhouden of opgebouwd, verkering hebben gekregen én uitgemaakt, en mee werden gepest of hebben gepest.

Heleen van Lier
Msn. Beeld
Msn.

Op tientallen blogs verschijnen deze dagen weemoedige verhalen over msn. 'Het is alsof je oude basisschool wordt gesloopt', schrijft Ernst-Jan Pfauth. 'We gaan even terug in de tijd, toen ik op de basisschool om precies half acht 's avonds een kwartiertje op de computer mocht', schrijft Emmy op het Viva-blog. 'Het klinkt een beetje raar aangezien ik het nu niet meer gebruik, maar msn was een belangrijk onderdeel van mijn opgroeien en ik zal die verspilde uren nooit vergeten. Vaarwel oude vriend', schrijft Bennett.

Al die mijmeringen kennen eenzelfde strekking: msn was een belangrijk onderdeel van het opgroeiproces van de twintigers en dertigers van nu, maar het is iets uit het verleden. MSN begon in 1999. In de msn-hoogtijdagen in 2004 had MSN maar liefst vier miljoen gebruikers in Nederland. In 2005 werd de term msn'en zelfs opgenomen in de Dikke Van Dale. De recente cijfers zijn ondoorzichtig, want het is nu een geïntegreerd onderdeel van het Microsoft Live-pakket, maar duidelijk is dat het gebruik is ingestort.

Mainstream
Msn was niet het eerste chatprogramma, maar maakte het chatten wel mainstream. Hiervoor waren de chatrooms meer generiek, msn was er om te chatten met 'buddies', met vrienden en klasgenoten. 'Wat is je msn-naam?', was het nieuwe 'zullen we samen spelen?'. Na schooltijd werden er geen spelletjes meer gedaan op het schoolplein, maar jongeren renden razendsnel naar huis om de gesprekken voort te zetten op msn - waar het een stuk makkelijker was om die leuke jongen aan te spreken omdat hij je rode hoofd niet zag. Vele middelbareschool-verkeringen zijn aan het begin van dit millennium onstaan via msn.

Maar msn heeft ook een nieuwe vorm van pesten geïntroduceerd, cyberpesten, en bracht nieuwe didactische uitdagingen met zich mee. Jongeren snelden hun ouders en leraren voorbij in het gebruik van technologie en pesten werd aan het zicht van opvoeders onttrokken. Volgens onderzoek uit 2005 treiterde 15 procent van de kinderen op internet en werd 12 procent van de kinderen wel eens gepest via internet.

Ook ontdekten pedofielen de mogelijkheden van msn, er zijn talrijke voorbeelden bekend van pedofielen die contact legden met jonge meisjes wat resulteerde in ontmoetingen of gedwongen webcamseks. In 2002 leidde dat nog tot een rel omdat de top van de Franse afdeling van msn ontslag nam omdat Microsoft International een onverantwoorde houding zou hebben ten opzichte van pedofilie en kinderporno.

Minder kinderachtig
Met het verdwijnen ervan zijn de problemen en de mooie dingen die het gebracht heeft, zeker niet verdwenen. Het sociale leven van jongeren speelt zich nog steeds voor een groot deel online af. Het enige verschil is dat de kids van nu altijd online zijn via hun mobiel - een vertaalslag die Microsift met msn nooit heeft weten te maken - in plaats van het afgebakende uurtje via een brakke internetverbinding van toen.

Het is duidelijk dat msn gemist gaat worden, maar dan alleen uit nostalgische overwegingen. De twintigers en dertigers van nu Facebooken en Twitteren en zijn voor de benodigde chats allang overgestapt op een 'minder kinderachtig' programma als Skype. En de tieners van nu doen dezelfde dingen via andere kanalen. Ze zetten de door de vorige generatie uitgevonden msn-taal voort via WhatsApp en Facebook-chat: W8 ff, brb, OMG, hvj, hjb en lmfao zijn tot grote ergenis van taalpuristen nog lang niet uit het taalgebruik verdwenen. De hysterische smilies die de msn-chats domineerden maken nu furore in WhatsApp - de verraste smilie, de huilende smilie, de boze smilie, de verliefde smilie en de boze smilie - en inmiddels ook de varkensneus, de dansende tweeling, de spierbal, de kerstboom en het bosje bloemen - ze gaan niet meer weg.

Een van de vele odes aan msn die de afgelopen dagen online verschenen:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden