Mozart: strijkkwartetten K 157, 458 en 589

Korte Mozart, maar niet minder schitterend

Frits van der Waa

Het Jerusalem Quartet is een gezelschap dat dikwijls de belangrijke zalen aandoet, maar ook de kleine podia eert. Zo speelde het vorige maand zowel in het Concertgebouw als in de Oudshoornse Kerk te Alphen. En op 1 april (geen grap) keert het terug voor een concert in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente te Zeist. Een voorproefje van de Zeister Muziekdagen, waarvan primarius Alexander Pavlovsky artistiek leider is.
Bij dat concert speelt het viertal, naast werk van Mendelssohn en Brahms, ook het strijkkwartet KV 157, waarmee hun meest recente, geheel aan Mozart gewijde cd opent. Het is het werk van een amper 17-jarige jongen, maar zoals altijd was de componist in muzikaal opzicht jaren ouder dan de kalender uitwees. Het is een naar verhouding kort en eenvoudig, maar daarom niet minder schitterend werk dat een al even schitterende uitvoering krijgt. Met de kwartetten K 458 en K 589 presenteert het kwartet de 28-jarige en de 34-jarige Mozart, die vooral in het laatstgenoemde kwartet als componist al bijna leeftijdloos is geworden.
Mozart-diehards zullen het allang weten, maar op de website van het Mozarteum (dme.mozarteum.at) staat de gehele Neue Mozart Ausgabe online. Vooral bij deze kwartetten is het (zelfs voor wie er niet zo bedreven in is) interessant om mee te lezen; daarbij springen toch weer allerlei details in het oog waar je anders overheen luistert, en wordt eens te meer duidelijk hoe subliem het evenwicht is dat het Jerusalem Quartet hier handhaaft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden