Moslimomroep SMON krijgt zendmachtiging

Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON) heeft van het Commissariaat voor de Media (CvdM) de nieuwe zendmachtiging gekregen voor de hoofdstroom islam. De vergunning gaat in september 2010 in en geldt voor vijf jaar. Dit heeft het CvdM donderdag bekend gemaakt.

‘Na zorgvuldige afweging’ is het CvdM tot een keuze gekomen, zegt commissaris Jan van Cuilenburg. Twee andere gegadigden, de Stichting Moslimomroep (SMO)en de Stichting Verenigde Moslimomroep (VMO) zijn afgevallen. VMO heeft een te kleine achterban. SMO afficheerde zich als ‘uniek in de Nederlandse en – naar wij vermoeden – de Europese geschiedenis’, omdat talloze moslimorganisaties van de vier hoofdstromingen binnen de islam zich in een initatief hadden verbonden. Te weten de alevieten, sji’eten, soennieten en ahmediyya.

Herhaling

Het CvdM heeft echter onvoldoende vertrouwen in het bestuursmodel van SMO en vreest een herhaling van conflicten waar de moslimomroepen al jarenlang onder gebukt gaan. Zo verloor de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ), het verantwoordelijk bestuur voor twee moslimomroepen, in oktober zijn vergunning. SVIZ ging ten onder aan interne ruzies, cliëntelisme, vermeend financieel wanbeleid en onderlinge rechtszaken die met omroepgeld werden betaald. Tot september 2010 vallen de huidige omroepen - NMO en NIO, die niet terugkeren in het bestel – onder een interimbestuur.

Volgens Van Cuilenburg is bij SMO ‘de scheiding tussen de aanvragers en uitvoerders’ niet goed geregeld. Bestuurders die betrokken waren bij het SVIZ-fiasco, speelden ook weer een rol bij SMO. Van Cuilenburg: ‘Er was een redelijke kans dat opnieuw een onwerkbare situatie zou ontstaan.’

Diverse stromingen

Van Cuilenburg zegt dat de diverse islamitische stromingen ook in de uitverkoren nieuwe omroep (SMON) vertegenwoordigd zijn. Belangrijk vindt hij verder dat die omroep de meeste garanties biedt dat ook tweede en derde generatie migranten aan bod komen. Die generaties hebben minder boodschap aan etniciteit en religieuze verschillen.

Zo is bij SMON Mohammed Cheppih betrokken. Hij had aanvankelijk een eigen aanvraag ingediend, maar heeft zich inmiddels bij de nieuwe zendgematigde aangesloten. Cheppih is de geestelijke vader van de Poldermoskee in Slotervaart, die gericht is op een etnische en religieus gemengd moslimpubliek.

Het CvdM heeft donderdag ook de nieuwe zendgemachtigden bekend gemaakt van andere kerkgenootschappen (het boeddhisme, hindoeïsme, humanisme, jodendom, katholicisme en protestantisme), de zogeheten 2.24-omroepen. De hoeveelheid uren die jaarlijks voor de genootschappen gezamenlijk beschikbaar is, bedraagt 1075 uur voor radio en 315 voor televisie. De SMON krijgt 58 uur televisie en 175 uur radio per jaar.

De montageruimte van de eerdere Nederlandse Moslim Omroep. (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden