Moskou wordt helemaal gek zonder soaps en talkshows

De brand in de Ostankino-toren heeft de Russen in één klap van hun geliefde soaps beroofd. Psychologen vrezen vereenzaming en verveling, maar wellicht gaat geboortecijfer omhoog....

Corine de Vries

HET BELANGRIJKSTE nieuws is dat er geen nieuws is', zo omschreef de hoofdredacteur van de internetkrant Gazeta.ru, zondag de brand in de Ostankino-toren, die in één klap de 18 miljoen inwoners van Moskou en omgeving van hun tv-kanalen beroofde. Maar na enkele dagen vrijwel zonder televisie blijkt het niet zozeer het nieuws wat de Moskovieten missen, maar de sport, quizzen, talkshows en vooral de soaps.

Twee kanalen, in handen van president Poetins tegenstanders, bleven in de lucht. En sinds woensdagavond vullen de twee grootste zenders ORT en RTR samen één geïmproviseerd net. Maar de gebruikelijke programmering is nog altijd niet hersteld.

Veel Russen zijn sterk afhankelijk van hun televisie, zowel voor informatie als voor vermaak. 'Het was het enige pleziertje dat ik me nog kon permitteren', zegt de 69-jarige gepensioneerde Tamara Voronina op een markt in Moskou. 'Ik geloof dat we allemaal gek worden zonder tv', valt een andere vrouw haar bij. Russische psychologen waarschuwen dat zolang de vertrouwde programma's niet te zien zijn, met name de ouderen getroffen zullen worden door verveling en eenzaamheid.

Maar ook de jongere Moskovieten zijn hun dagelijkse ritme kwijt. De 16-jarige Tanja mist 'de soaps, net als veel andere vrouwen', en de 35-jarige Olja 'het zappen en de oude Sovjet-films', maar zij gebruikt deze dagen om bij te kletsen met haar vrienden. De 36-jarige André is vooral bang dat hij de Olympische Spelen zal moeten missen, die in september in Sydney beginnen.

Vooral Noord- en Zuid-Amerikaanse soaps zijn in Rusland populair. Een grote groep Russische baboesjka's ging maandag de straat op om te protesteren dat ze hun favoriete serie Santa Barbara niet zouden kunnen zien. Het populaire dagblad Komsomolskaja Pravda drukte dinsdag samenvattingen af van de belangrijkste ontwikkelingen van de vier meest bekeken soaps, zodat de Moskovieten niet langer in spanning hoeven zitten: Caitlin is inderdaad zwanger, en Ruben en Sabrina zijn uit elkaar. Volgens Moskovski Komsomoletsj hebben enkele zenders al beloofd dat ze alle episodes zullen herhalen die de Moskovieten hebben moeten missen.

De Ostankino-ramp is een zegen voor de verkopers van schotelantennes, de Russische internet-sites en de bioscopen. Ook de kranten vliegen als warme broodjes over de toonbanken. Meestal houden de kioskhouders stapels kranten over, maar dezer dagen is in enkele uren alles uitverkocht. Dat was niet zo toen de Koersk zonk, en evenmin toen begin deze maand een bom ontplofte in het centrum van Moskou.

Volgens de liberale krant Izvestija is nu defintief duidelijk dat Moskou zichzelf geen Europese hoofdstad mag noemen. Vrijwel overal in Europa heeft de kabeltelevisie intrede gedaan. In Moskou is dat altijd tegengehouden, juist vanwege de hoge Ostankino-toren.

Parlementslid Vladimir Lysenko ziet echter louter positieve gevolgen van het tv-loze tijdperk. Tegen de zakenkrant Kommersant zei hij: 'Ik weet zeker dat we helderder en spiritueler zullen worden. En tegelijkertijd kunnen we het geboortecijfer positief beïnvloeden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden