Moord op Lennon levert weer stof tot schrijven op

Morgen is het 25 jaar geleden dat John Lennon in New York werd doodgeschoten. Voor familie, kennissen en Beatles-fanaten hét moment om een Lennon-boek uit te geven....

Menno Pot

Het zal dit jaar nog moeilijker dan normaal zijn om John Lennonskersthit Happy Xmas (War Is Over) te ontwijken. Behalve dat de kerstdagennaderen, is het morgen ook nog eens 25 jaar geleden dat Lennon in New Yorkwerd doodgeschoten.

In Engeland brachten de belangrijkste muziekbladen eind oktober alLennon-specials uit en het Amerikaanse blad Life publiceerde een heelLennon-boek: Remembering John Lennon, 25 Years Later. Die 'bewaaredities'werden gevolgd door een lading boeken.

De twee vrouwen uit Lennons leven komen allebei met een publicatie. Zijneerste echtgenote Cynthia vertelt haar verhaal in John, terwijl van YokoOno onlangs Memories Of John Lennon verscheen, een door Ono opgetekende endoor critici met de grond gelijkgemaakte collectie herinneringen vanuiteenlopende bekendheden als James Brown, Dennis Hopper en Donovan.

John, van Cynthia Lennon (meisjesnaam: Powell) is wél een echteautobiografie. In een pretentieloze, eenvoudige stijl beschrijft ze Johnsups en downs, zijn nukken, zijn charmes, zijn egoïsme en de manier waarophij invulling gaf (of liever gezegd: meestal géén invulling gaf) aan hetvaderschap. Ze spaart Lennon niet, maar komt in al haar eerlijkheid zeldenecht verbitterd over. Niettemin: 'Als ik als tiener had geweten wat mijnverliefdheid op John allemaal met zich mee zou brengen, dan zou ik mehebben omgedraaid en zijn weggelopen.'

Net als de werken van Cynthia en Yoko is ook het boek van Bob Gruenvooralsnog alleen in het Engels verkrijgbaar. Zijn John Lennon: The NewYork Years is vooral een fotoboek over de laatste jaren van Lennons leven.

Ook in het Nederlands verschijnen nieuwe Lennon-boeken. Uit het Engelsvertaald is John Lennon: De man, de mythe en de waarheid van de AmerikaanLarry Kane, die als verslaggever met The Beatles meereisde tijdens huneerste Amerikaanse tournee (1964). Bij de Nederlandse editie is een dvdbijgesloten met daarop onder meer het laatste interview (uit 1968) dat JohnLennon en Paul McCartney samen gaven.

Er zijn ook producties van Nederlandstalige auteurs. Beatles-vorserAzing Moltmaker is inmiddels toe aan zijn 32ste Beatles-boek: De muzikaleerfenis van John Lennon, een rijk geïllustreerd, gebonden boekwerk datzich vooral richt op Lennons muziek, waar andere auteurs vooral pogingendoen 'de mens' Lennon te doorgronden of 'de mythe te ontrafelen'.

De Vlaming Robert Van Yper schreef Lennon, een biografie waarin weinignieuws te lezen valt voor wie bijvoorbeeld Ray Colemans standaardwerk metdezelfde titel gelezen heeft. Van Yper presenteert trots zijn these dat hetuiteenvallen van The Beatles zich al in 1967 begon af te tekenen, 'tweejaar eerder dan wel wordt aangenomen'.

Tussen de boeken door kunnen we ook nog terecht op de tijdelijketentoonstelling over Lennon in het Beatles-museum in Alkmaar. Ná deLennon-hausse? Dan begint het museum de voorbereidingen voor de volgendeexpositie ter gelegenheid van een Beatles-mijlpaal. In 1967 zong PaulMcCartney immers When I'm Sixty-Four. Welnu: in juni 2006 is het zover.Misschien komt er wel een boek over.

Menno Pot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden