Mooie versmelting van ballet en hiphop in Narnia

Een mooie versmelting van ballet en hiphop, deze dansvoorstelling naar het Narnia-boek. De hiphoppers stelen de show. Echte spanning ontbreekt, maar muziek en dans zijn prachtig.

Mirjam van der Linden
Narnia - De leeuw, de heks en de kleerkast Beeld Michel Schnater
Narnia - De leeuw, de heks en de kleerkastBeeld Michel Schnater

Misschien dat menig kind na afloop thuis toch even zijn of haar kleerkast heeft opengedaan. In Narnia - De leeuw, de heks en de kleerkast, een dansvoorstelling naar het klassieke boek van C.S. Lewis, is dat meubel de toegangspoort tot een magische wereld. Als je door een massa jassen bent uitgespuugd, kom je veel dieren tegen die net mensen lijken. Of een dansende lantaarnpaal en een tappende kerstman.

Vier broers en zussen raken hier verwikkeld in een strijd tussen de verstoten leeuw Aslan en de huidige heerser heks Jadis. Echt spannend wordt het helaas niet, daarvoor is de dramaturgie te schetsmatig. Maar de groteske kostuums en het toneelbeeld van projecties en animaties op een lycra sliertenscherm, waar de dansers doorheen kunnen stappen, zijn prachtig. Evenals de filmische muziek en de dans.

Narnia is een coproductie van de Junior Company van Het Nationale Ballet en ISH, en daarmee een ontmoeting tussen ballet en hiphop. En tussen 'witte' en 'zwarte' dansers. Beide stijlen staan in dienst van het verhaal en worden in hun waarde gelaten, ook als ze samen optrekken. Iedereen springt bijvoorbeeld, maar op zijn eigen manier.

Wat opvalt in deze mooie versmelting, is dat de meest brutale, grappige en gemene rollen: de huishoudster, broertje Edmund, de bevers, het hulpje van de heks, de wolf, de leeuw, allemaal voor rekening van de hiphoppers komen en dat zij daarmee de show stelen, hoe goed de balletdansers ook zijn. De charme van vrij en wispelturig bewegen wint het hier van een techniek die drijft op strakke lijnen en heldere vormen.

Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast. Choreografie en regie: Marco Gerris en Ernst Meisner. 8/5, Nationale Opera en Ballet, Amsterdam. Ook 11/5. Tournee vanaf 11/9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden